Mégsem kapunk oltást regisztráció nélkül?

Bár korábban úgy volt, nem előfeltétele az oltásnak a regisztráció a kormány oldalán, de egy birtokba jutott dokumentum szerint lehet, hogy mégis.

Persze semmi sem biztos. Sajnos. Nincs egyértelmű válasz. A 444.hu jelezte, egy olvasójuk jelezte, hogy két fléle módon kaphatja meg az oltást:

  1. Írásbeli regisztrációval. Mivel az olvasó 60 év feletti, ők levelet is kapnak a lehetőségről.
  2. Online regisztrációval.

Ahogy írta neki Dr. Kelemen Erzsébet, helyettes fővárosi és megyei tisztifőorvos, az állam felé ezek a regisztrációk jelzik, mennyi oltóanyagot szükséges beszerezni, mivel az oltás önkéntes.

Aki nem regisztrál, folytatták a levélben, az önmagát zárja ki az oltandók köréből, mivel nem jelzi oltási igényét, így a népegészségügynek nem juthat tudomására ilyen irányú igénye. Oltásra időpontot azok kaphatnak, akik kérik ezt.

Ezzel szemben a kormányzati kommunikáció eddig az, hogy a kormányzati regisztrációs oldalon nem kötelező regisztrálni az oltáshoz, legfeljebb hátrább kerülnek az oltási sorban, akik ezt nem teszik meg.

Jó lenne már egyszer és mindenkorra tiszta vizet önteni a pohárba ebben a rendkívül fontos kérdésben.

Frissítés: A Koronavírus Sajtóközpont a HVG-vel azt közölte: mivel az oltás önkéntes, mindenkinek jeleznie kell a szándékát. Ezt a regisztrációval teheti meg, utána osztják be a hatóságok az oltásra az oltási terv kategóriái alapján. Közölték azt is, hogy a regisztráció lehetősége egész évben nyitva marad, de aki később jelentkezik, hátrébb kerülhet a sorrendben.

regisztrációvédőoltás