Megrótta a makói sztrájkolókat a Continental-vezér

Közvetlenül és közvetve is beszélt a makói üzemben történt sztrájk következményeiről a Continental csoport hazai vezetője, aki szerint 3 év múlva már csökkenhet a vállalat magyarországi dolgozóinak száma.

– A lezárt makói sztrájk egyértelműen rontotta az ország megítélését döntéshozóink körében. Egy olyan telephelyen, amely bizalmat kapott, ahova Vácról és Nyíregyházáról termelést telepítünk át azért, hogy a munkahelyeket országon belül tudjuk tartani, illetve, hogy a gyár versenyképességét javítani tudjuk, nem engedhetünk meg magunknak ilyen széthúzást. A helyi vezetésnek és a három reprezentatív szakszervezetnek meg kell egyezni abban a közös útban, ami hosszú távon biztosítja a makói gyárunk működésének fenntarthatóságát és a helyi munkatársaink számára az elégedettséget. Jelenleg ez a hatás a makói gyárunkra korlátozódik, de mostantól minden döntéshozónak ott lesz a fejében ez a kockázat, amit nekünk majd további hatékonysági előnyökkel kell kompenzálnunk – fogalmazott a Portfolionak adott interjúban Keszte Róbert.

A magyarországi Continental csoport országkoordinátora arról is beszélt, a hatékonyabb működés fontos eszköze az okos robotizálás és más ipar 4.0 megoldások alkalmazása. Ezek a megoldások folyamatosan csökkentik az egy termékre eső munkaerőszükségletet. Várhatóan a következő 1-3 évben nem fog csökkenni az iparági foglalkoztatás, de ezt követően igen.

– A versenyképesség meghatározó elemei a költség, a minőség és a megbízhatóság. Mindig lehet ezeken a tényezőkön javítani, azonban a költség területén van a legtöbb teendőnk. A költségek pedig a hatékonyságtól függenek leginkább, melyre egy gyártási folyamatban a szervezettség, az automatizálás és a termelékenység tényezőin keresztül lehetünk hatással. A terveink alapján a következő 3-5 éves időszakban a jelenlegi szinten tudjuk tartani magyarországi munkatársaink létszámát – mondta a lapnak Keszte Róbert.

ContinentalMakósztrájk