Megrendítő fotókiállítással és koncerttel emlékeztek a Holokauszt 80. évfordulójára

Vasárnap délután a vásárhelyi zsinagógában nyílt Dömötör Mihály Emlékük legyen bekötve az élők kötelékébe című fotókiállítása, amely a művész Zenta és Vásárhely zsidó temetőiben készült képeiből állt össze. A kiállításon köszöntőt mondott a zentai múzeum igazgatója is, a megnyitó után pedig egy megrendítő koncertnek lehettek részesei az érdeklődők.

A Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség egy egész éves rendezvénysorozatot szentel a Holokauszt 80. évfordulójának – ennek keretében rendezték meg vasárnap délután a zsinagógában Dömötör Mihály fotóművész kiállítását is. Ahogy máskor, úgy most is különleges fény-árnyék játékot csodálhatunk meg Dömötör fotóin: a művész mostani kiállításanyaga a vásárhelyi és a zentai zsidó temetőben, különböző évszakokban készült képeiből állt össze.

A zsinagóga karzatán berendezett kiállítás megnyitóján Vanderstein Noémi pedagógus, a hitközség alelnöke köszöntötte a megjelenteket, majd a zentai Városi Múzeum igazgatója, Pejin Attila történész szólt a vendégekhez. A történész hangsúlyozta, hogy Vásárhely és Zenta testvérvárosi kapcsolata a két település múzeumai között kezdődött. Dömötör Mihály a vásárhelyi zsidó temetőben készült képeit ez év áprilisában már kiállította Zentán, az akkori megnyitó után pedig ellátogatott a zentai zsidó temetőbe is. A mostani kiállításanyag már mindkét temetőben készült fotóit tartalmazza.

Itt állva a zsinagógai térben Dömötör Mihály fotóművészetének köszönhetően talál egymásra egy eltűnt és egy erősen megfogyatkozott közösség. S bár a történész és a fotóművész indíttatása különböző, a jelenlévő érzelmei, gondolai úgyszintén vegyesek, de bizonnyal közös az áhítat, a kegyelet, az elmúlást tudomásul vevő, de abba igazán soha bele nem nyugvó rettenet, az értékmentés szándéka is közös. Nemcsak az elmúlás ellen lázadunk, hanem a felejtés ellen is küzdünk, hiszen ahogy a közhely is mondja: csak az hal meg igazán, akit elfelednek” – fogalmazott a zentai múzeum igazgatója köszöntőbeszédében.

Dömötör Mihály köszönetet mondott a vásárhelyi izraelita hitközség anyagi támogatásáért, amelynek köszönhetően létrejöhetett a kiállítás zentai temetőt bemutató része, de megköszönte a Medívia Kft-nek is a kitűnő nyomatokat, valamint Elek Andrásnak, Donka Gábornak, és Morvay Tamásnak – a Tornyai Múzeum munkatársainak gyakorlati munkáját.

Majd így jellemezte képeit: „A fotóművészet tömörített közlés, abban benne van a valóságban mélyen meglévő esztétikum, és benne van jó esetben az alkotó lelke is jó esetben, amikor ez a kettő találkozik, akkor jön létre az a fajta képi poézis, ami szerintem látható itt a paravánokon.”

A megnyitót Korcsolán Orsolya elragadó hegedűjátéka színesítette, aki 18 órától ugyanitt adott koncertet Sugár Gergely kürtművésszel és Sugár Nátán zongoraművésszel együtt. A felemelő és egyben megrendítő koncerten a Sugár Gergely minden zenedarabról mesélt: olyan szerzőkről, akik odavesztek a haláltáborokban, pedig akár nagy művész is válhatott volna belőlük…

Dömötör Mihály kiállítása október 31-ig tekinthető meg a vásárhelyi zsinagógában.

Dömötör Mihályholokauszt 80Korcsolán OrsolyaPejin AttilaSugár GergelySugár NátánVanderstein Noémizsidó hitközség