Megrekedt a mindszenti bölcsődeprojekt

Ha nem vesz mihamarabb nagyobb lendületet a beruházás, 2023 végéig sem épül meg a 48 férőhelyes intézmény.

A nyertes ajánlattevővel a szerződéskötést, valamint a munkaterület átadását nyár elejére tervezik – írta március elején lapunk érdeklődésére Zsótér Károly Sándor. A polgármester akkori válaszában úgy jósolt, az építési beruházás közbeszerzési eljárása néhány héten belül elindulhat. Május végén az önkormányzat képviselő-testülete elé került összefoglalóban azt írták, hogy a versenyeztetés zajlik, viszont a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeleti főosztálya hiánypótlást kért, aminek a közbeszerzési tanácsadóval együttműködve eleget tettek. Ugyanakkor a fejlesztésre – amihez 745 millió forintos uniós támogatást nyertek – vonatkozó tenderfelhívás továbbra sem jelent meg – a hazai és az uniós közbeszerzési értesítőben sincs nyoma, hogy megindult volna az árajánlatkérő eljárás.

A projekt zárási határideje 2023. szeptember 30., ám egyre kevesebb esély, hogy ez tartható. Ha el is startol a közbeszerzés, minimum 3-4 hónap szükséges az eredményhirdetéshez és a megállapodás tető alá hozásához. Utóbbit azonban nagyban hátráltathatja, hogy a támogatás megítélése óta jelentősen megnőttek az építőipari alapanyagárak és ezzel együtt a szakipari munkadíjak is, vagyis a 745 millió forint biztos nem lesz elég az eredeti tervek megvalósításához. Erre vonatkozóan legutóbb a városvezető úgy reagált, hogy ebben az esetben van lehetőségük a Pénzügyminisztériumhoz többlet-támogatási igény benyújtására, amellyel természetesen élni is fog az önkormányzat. Azonban ez is időt vesz igénybe. Ha az anyagi fedezet tényleg rendelkezésre áll, és megszületik az építtető és az építő közötti egyezség, onnantól számítva 12 hónap kell a munkák elvégzéséhez, illetve további hónapok a működi engedély megszerzéséhez.

Lapunk értesülései szerint egyelőre az építkezésre kijelölt területen szükséges bontási előkészületek sem kezdődtek el. Mindössze a műszaki ellenőri feladatokkal megbízott cég kiválasztása történt meg, a feladatot a szegedi székhelyű B Dimenzió Kft. kapta.

közbeszerzésMindszentuniós támogatás