Megnyitják a kerámiaközpont díszudvarát a nagyközönség előtt

Az udvaron nem csak a betonszimpóziumokon készült műalkotások kapnak helyet, de ott állnak azok az emlékfák is, melyeket a kerámiaközpont alapításánál bábáskodók, segítők emlékére ültettek. Ma avatták az azokhoz készült kerámia névtáblákat.

Rapcsák András és Almási István polgármestereknek, Csáki Imre építésznek, Fodor József festőművésznek, Csorba Mihály alpolgármesternek, Schleiffer Ervin és Mészáros Antal gyárigazgatóknak, Dömötör János múzeumigazgatónak is áll emlékfája a Hódmezővásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központ Nagy Sándor utcai székháza udvarán. Ők azok, akik az újkori kerámiaközpont fellegvárává tették a várost, vagy segítették az ott dolgozó művészeket. Valamennyi fánál áll egy-egy névtábla is (ezekhez később kerül majd az indoklás), melyeket ma „avattak” a családtagok jelenlétében.

– Volt egy győri kiállításunk a magyar kerámiaoktatást elindító Borsos Miklós háza mellett, ahol nagyon sok császárfa sarj nőtt. Mi a múzeum segítségével elhoztunk onnét hármat. Akkor a Rapcsák család, Csorba Mihály és Fodor József családja kapták meg az udvarra elültetett három fát. Ezek mára nagyra nőttek – idézte fel Pannonhalmi Zsuzsanna keramikusművész, hogyan vált az annak idején rossz állapotban megkapott iskolaépület elhanyagolt udvara mára árnyas fákkal borított, s a betonszimpóziumok műalkotásaival kiállítótérré.

– Ha Rapcsák Andrásnak nem lett volna egy ilyen ötlete, s nem lett volna kitartó, a Kerámia Központ ma nem létezne – tette hozzá azzal, hogy a ligetes udvart jövő májustól nyitott agorává tennék –  akkor rendezik meg a Mészáros Antal emlékére a tizenegyedik betonszimpóziumot -, hogy aki akar szabadon bemehessen oda, s elgyönyörködhessen a műalkotásokban is.

– Sokat járt ide a férjem, aki próbált segíteni a városnak, és Almási polgármester úrnak, hogy működjön a kerámiaközpont. Kivitette a cégéhez (a Csomiép Kft-hez) a művészeket, s hagyta őket kreatívan dolgozni, betonnal bánni, mert hitt abban, hogy az ipart és a művészetet össze lehet hangolni – idézte fel emlékeit Mészáros Antalné.

A tervek szerint jövő januárban konferenciával és kiállítással emlékeznek majd meg a kerámiaszimpóziumok negyedszázados jubileumáról.

ifj. Rapcsák Andráskermiaközpontpanonhalmi zsuzsanna