Megnyílt a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazottainak egyéni kiállítása

Ma 17 órakor megnyílt a Tornyai János Múzeum online kiállítása, ahol három fiatal művész mintegy 70 alkotása tárul az érdeklődők elé, egyelőre online formában. Azonban, ha a múzeum kapui újra megnyílhatnak, élőben is megtekinthetik majd a A Solo, Interrealism és Flash című tárlatokat.

A kiállítást online módon a múzeum Youtube csatornáján nyitotta meg Szabó Noémi, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum művészettörténésze, előtte Miklós Péter, szakmai tanácsadó mondott néhány szót.

A 2019 -es Őszi tárlaton díjazott művészek önálló kiállítását nyitottuk most meg, ugyanis ők ilyenkor lehetőséget kapnak arra, hogy így mutatkozzanak meg. A koronavírus miatt sok kiállításunk – mint a mostani is – eltolódott, és a virtuális térbe tettük át őket. Sajnos még a tavalyi őszi tárlatot sem tudtuk a nézőknek megmutatni, csak online bemutató volt. Most  Szabó Klára Petra, Kármán Dániel és Gresa Márton egyéni kiállításait mutatjuk be, szintén online módon.

– mondta Miklós Péter, szakmai tanácsadó.

Fotó: Tornyai János Múzeum

Miklós Péter hozzátette, hogy az egyéni kiállítók egy- egy alkotást felajánlanak a múzeumnak, amivel bővül a Tornnyai János múzeum kínálata. Ebben a dinamikusan fejlődő világban a kortárs művészetnek a jelenlegi lenyomatai a díjazottak művei.

Szabó Noémi, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum művészettörténésze a megnyitón elmondta,

hogy 2020-as év megmutatta, hogyan vált könnyen átjárhatóvá a virtuális és a valóságos létezés. Az alkotók témái között szerepel a karanténban megélt magány, a Covid idején történt alkotás, a korábban biztosra vett tények megkérdőjeleződése. Ezek a témák tökéletes talajt adtak arra, hogy ebben a megváltozott világban alkossanak a művészek.

A 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíjas alkotójának, Szabó Klára Petra munkái a női nézőponton keresztül mutatják be az öntárgyiasítás megnyilvánulási gyakorlatait. A kiállítás címe, Solo a művészi magányra és egyedüllétre, a karantén miatti alkotói bezártságra utal. Témaválasztásával a művész saját példáján keresztül, önreflektív módon kérdez rá a női szerepekre, illetve a társadalomban betöltött helyük ambivalenciáira; Szabó Klára Petra önvizsgálata egyfajta mankóként is szolgál a nők általános identitáskereséséhez.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán nemrégiben végzett Kármán Dániel nyerte el 2019-ben a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város és a Magyar Művészeti Akadémia által adományozott Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat. A fiatal alkotó „valóságok közötti útra invitálja” Interrealism beszámoló kiállításának látogatóit. A Rudnay-ösztöndíjas képzőművész kiállított művein olyan képi struktúrákat jelenített meg, amelyek végeredménye legalább annyira festmény, mint amennyire grafika. Hogy melyik, az legyen nézőpont függvénye – mondta el Kármán Dániel. A művész alkotásain tudatosan használja külön rétegként a raszterpontokat; e megoldással egyidejűleg tudja érvényre juttatni a grafikai és a festészeti indíttatást.

Gresa Márton Flash címet viselő kiállításán alkotótársához, Kármán Dánielhez hasonlóan a kettősséget állítja művei középpontjába. A hagyományos realista értékeket és festészeti módot a digitális képalkotás lehetőségeivel ötvözi, így hozva létre új rituálét. A Fiatal Festők
Nívódíjával elismert alkotó meglátása szerint a virtuális már nem ellentéte a valóságosnak, ugyanis a virtuális már része a valóságosnak, így a mai kor embere nemcsak kölcsönhatásban van a technikai eszközökkel, hanem gyakran annak világában „éli mindennapjait”.

Alkotó és mű, néző és befogadó között most falak vannak, én azt kívánok, hogy ezek a falak minél hamarabb leomoljanak

-zárta a kiállítás megnyitóját Szabó Noémi.

KiállításSzabó Klára PetraTornyai János Múzeum