Megnéztük, mitől lett tavaly a legbiztonságosabb megyei jogú város Vásárhely

A helyzetképet a legutóbbi közgyűlésen bemutató Szabó Zsolt városi rendőrkapitány részletesen is ismertette, mi akkor csak röviden számoltunk be róla. Most megírjuk a konkrét adatokat is, a kapitányi beszámoló alapján. A képen egy 2022-es verekedés a Nagytakarék mögötti „Csillagos” játszótéren. Tavaly ért végére a nyomozás, s történt meg a vádemelés. Ez igencsak ritka esetnek számít.

Aki bármely bűncselekmény áldozatává, vagy sértettjévé vált tavaly, az máshogy látja a város közbiztonságát, mint amit a hivatalos statisztika közöl. A városi rendőrkapitány beszámolójában szerepel, hogy tavaly összesen 557 bűncselekmény jutott a rendőrség tudomására, ami emelkedést jelent 2022-höz képest, amikor csak 511-et jelentettek be. Csakhogy a bűncselekmények számának emelkedését az okozta, hogy az 557 közül 200-at az egyik más rendőri szerv által indított nyomozást tavaly itt fejeztek be.

Nagy mértékben csökkent tavaly a közterületen elkövetett – s a rendőrség tudomására jutott – bűncselekmények száma, míg 2022-ben ebből 212 volt, addig tavaly már csak 103. Ezen belül a jellemzően közterületen elkövetett, erőszakos jellegű garázdaságok száma 29-ről 14-re csökkent.

A kiemelten kezelt bűncselekmények száma 302-ről 18-re csökkent, emberölés, rablás, zsarolás, kifosztás, önbíráskodás nem történt.

Több, mint felével (31-ről 12-re) csökkent a testi sértések, míg a kiskorút veszélyeztető bűncselekmények száma 21-ről 5-re olvadt. Harmadára csökkent a lopások száma, míg ebből 2022-ben 120 volt, tavaly már csak 47. A betöréses lopások száma 6-ról 5-re, ezen belül a lakásbetörések száma 4-ről 3-ra csökkent.

Tavaly nem loptak el lezárt gépkocsit, míg egy évvel korábban ebből 1 volt, a gépjármű önkéntes elviteléből 7 történt, míg 2022-ben 8 volt. A csalások száma 59-ról 85-re emelkedett az online csalások növekedése miatt. A rongálások száma a 2022-es 35-ről 8-ra csökkent.

A zaklatások száma 21-ről 18-ra csökkent, kapcsolati erőszak nem történt, a magánlaksértések száma 4-ről 3-ra csökkent.

A vásárhelyi kapitányság tavaly 6 kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos ügyet fejezett be, 22-ről 8-ra csökkent a kábítószer birtoklással, s 3-ról 1-re az új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűncselekmények száma.

A vásárhelyi rendőrök nyomozás-eredményessége 90,5 százalékos, azaz magas, vagyis száz tettes körül 91-et elkaptak. A közterületen elkövetett bűncselekményeknél ez 100 tettesből 92 elfogását jelentett.

A testi sértések, garázdaságok, lakásbetörések, csalások és a járművek önkényes elvivőit mind felderítették és elfogták, s lopások elkövetőinek 68,4 százalékát, a rongálók 70 százalékát megtalálták.

biztonságosbűncselekménycsökkenésemberölésHódmezővásárhelylopásrablásSzabó Zsoltvásárhelyi hírek