Megkezdik a készülést 2026-ra – a Széna téren tüntetett a Tisza Párt

Meghirdette a 2026-os rendszerváltás küldetését, Márai Sándort szavalt és választási programot jelentett be a pártelnök. A Bem József-szobornál, majd a Széna téren tüntetett a Tisza Párt október 23-án.

„Először is szeretném megkérni a rendőrséget, hogy biztonsági okokból állítsák le a villamosközlekedést, mert nem férnek el az emberek” – kezdte köszöntőbeszédét Magyar Péter a Tisza Párt október 23-i tüntetésén Bem József szobránál, ahol az esemény nyitányának részeként a Tisza vezetője elszavalta Márai Sándor Mennyből az angyal című versét.

„Jó látni és hallani ezt a szabadságot, ami a levegőben is van” – mondta a színpadon Magyar Pétert felváltó Michal Wawrykiewicz lengyel EP-képviselő, akit Tarr Zoltán, a Tisza alelnöke hívott meg az eseményre. A politikus a történelmi lengyel-magyar barátságról és a diktátori hatalmak megdöntéséről beszélt.

A tüntetők a lengyel képviselő felszólalását követően a Széna térre vonultak. A beszédek előtt Orbán Balázs és Orbán Viktor korábbi szavait összefoglaló videókat vetítettek le, valamint korabeli, 1956-os felvételekkel is készültek.

Az új helyszínen Ujlaki Dénes színművész szólalt fel elsőként, aki kijelentette, hogy mindig is harcolt az igazságtalanság ellen a maga módján, akár az önsorsrontásig, „nem féltem, ha vertek, nem féltem, ha megaláztak. Most csak arra kérlek benneteket, mosolyogjatok, szeressétek egymást, úgy ahogy én, 1956-ban, az alatt a 12 nap alatt láttam. Igaz lélekkel most fogjátok meg egymás kezét, gondolkozzatok és ne féljetek”, fogalmazott. Ujlaki Dénes mellett színpadra lépett többek között Rost Andrea, Koltai Róbert, Jordán Tamás és Nagy Ervin is.

Az Index helyszíni tudósítója szerint az eseményen résztvevők a Vérmező úttól, a Mammut bevásárlóközpont előtt a Hattyú utcai Shell-benzinkútig álltak, a körutat pedig teljesen elfoglalták, egészen a Millenárisig. Annak sarkától a Mechwart ligeti villamosmegállóig szintén álltak emberek, közben a kivetítőn követhették a színpadi eseményeket.

Fotó: Szollár Zsófi / Index

Magyar Péter lyukas zászlóval a kezében lépett a Széna téri színpadra, ahol az 1956-os történeti áttekintést követően arról beszélt, hogy a magyar föld szent és sérthetetlen, „ezt kell a fejébe verni minden politikai igazgatónak és külügyminiszternek”. A Tisza Párt elhatározta, hogy visszaadja a magyar népnek a közös jelképeket, „amelyeket elvett tőlünk és kisajátított a hatalom. Ilyen a lyukas zászló. Legyen újra közös, legyen újra mindannyiunké, emlékeztessen a kötelességünkre, megóvni a hazánkat minden időben, ez a jelkép legyen számunkra igazodási pont. Segít felismerni az árulókat, akik hebegve habogva, csűréssel csavarással próbálják menteni a menthetetlent, akár a miniszterelnök politikai tanácsadója”.

„A legkeményebb hatalom is meghátrál, ha látja, hogy kellőképpen erős ellenféllel áll szemben. A forradalom lángja ott a szívünkben, az idő eljött, ne féljetek. Honfitársaim, a kormányunk semlegességről beszél, amire nincs felhatalmazása a magyar néptől. Történelmi felhatalmazás teljesen másra van. Szent István királyunk nyugati keresztény útra helyezte hazánkat, és van a Hunyadiak felhatalmazása, akik testükkel védték Európát. Van Kossuth, Görgei és Batthyány felhatalmazása, akik egy szuverén Magyarországért küzdöttek. Van 1956 felhatalmazása, amikor egy ország mondta, hogy elég volt a szovjet típusú diktatúrából, és hogy a keleti útra akarják terelni hazánkat. És van az 1989-es rendszerváltás felhatalmazása arról, hogy Magyarország egy szabad, demokratikus jogállam legyen, amely újra csatlakozik Európához. Végül van egy NATO és uniós népszavazás, amelyen a magyar társadalom elsöprő többsége a nyugati szövetség mellett tette le a voksát

– fogalmazott beszédében Magyar Péter, aki kihirdette a párt jelszavait: becsület, tisztesség, szerénység, igazság, irgalom, érzékenység, türelem, vendégszeretet és megértés.

A pártelnök többek között azt ígérte, igazságot szolgáltatnak, visszaszerzik amit csak tudnak „az ellopott közös vagyonunkból”, visszaállítják Magyarország nemzetközi hírnevét, szolgáltató, működő államot hoznak létre, visszaállítják a KATA-adózást, újra összehozzák a V4-eket és kiterjesztik további közép-európai országokra. Magyar Péter azt is megígérte, hogy „nem lesz három millió létminimum alatt élő honfitársunk”.

Bejelentette, hogy elkezdik a felkészülést és a jelöltek kiválasztását a 2026-os országgyűlési választásokra. A tüntetés végén egy cigányzenekar bús nótát húzott a távozó tömegnek.

1956-os forradalom és szabadságharcBem József-szoborJordán TamásMagyar PéterSzéna térTisza PártTüntetésUjlaki Dénes