Megjelent a madárinfluenza Szentesen

A Nébih laboratóriuma Bács-Kiskun megye és Csongrád-Csanád megye újabb területein igazolta a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét – közölte a hivatal kedden. Csütörtökön bejelentették, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban is azonosítottak fertőzött állományt.

A Bács-Kiskun megyei Rém településén található, több mint 99 ezer pecsenyekacsát számláló állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza gyanújára. Szintén ezek a tünetek jelentkeztek a Csongrád-Csanád megyei Szentes településen egy 3.050 egyedet számláló tenyészlúd-állományban. A Nébih laboratóriuma mindkét helyen a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta.

Nyírbátorban a mintegy 93.800 darab pecsenyekacsát számláló gazdaságban szintén ezek a tünetek jelentkeztek és itt is a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolták.

Az állományok felszámolása folyamatban van. Az állategészségügyi szakemberek a fertőzött gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 km sugarú megfigyelési körzetet.

MadárinfluenzaNÉBIHSzentes