Mégis jöhet a Norvég Alap támogatása Magyarországra

A támogatás összege 214,6 millió euró és a norvégok feltételként szabták, hogy a civil szervezeteknek nyújtott összegekről független alapkezelő döntsön. A kormány és Lázár János még a 2014-es választás után ment neki a támogatásokat elosztó alapítványoknak és a pénzek leállítását kérték a norvégoktól.

Hosszú és kemény vita után, szinte az utolsó pillanatban született megállapodás Norvégia és Magyarország között az Európai Gazdasági Térség országai és a Norvég Alapok felhasználásáról – írja a hvg.hu

Magyarország az EGT és Norvég Alapok harmadik legnagyobb kedvezményezettje. Az elmúlt 15 évben számos területen jött létre együttműködés Magyarország és a donor országok között.

„Számunkra különösen fontos, hogy legyenek a civil szervezetek részére hozzáférhető források, és ezek kezelése a magyar hatóságoktól függetlenül történjen”

mondta Ine Eriksen Søreide külügyminiszter.

A fentiek ellenére a pénzekből eddig egy fillér sem érkezett a magyar kormány civilellenes háborúja miatt. A kormány azt szerette volna elérni, hogy beleszólásuk legyen, mely szervezetek kezelhetik a civileknek járó pénzt, a támogatók azonban hallani sem akartak ilyenről.

Az együttműködési megállapodások az Alapok 2014–2021-es időszakának végrehajtására vonatkoznak, a projektek megvalósítási határideje azonban valamennyi kedvezményezett országban 2024 április vége. 

A norvégok feltételként szabták, hogy a civil szervezeteknek nyújtott támogatásokról egy független alapkezelő döntsön, az erről szóló megegyezés pedig alapfeltétele annak, hogy kifizessék a pénzeket. Az együttműködési megállapodások hivatkoznak a EU költségvetési megállapodásába belefoglalt jogállamisági rendeletre is.

A külön eljárásrend ráadásul az EGT és a Norvég Alapok valamennyi támogatási forrásának folyósítására vonatkozik, nem csupán a civil szervezeteknek járóra. Ez azt jelenti, hogy egyetlen program sem kezdődhet el, amíg nincs egyezség a civil támogatások alapkezelőjéről.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében azt írja:

Magyarország már a harmadik időszakban részesül a norvég alapból, a megállapodások aláírásával a mintegy 11 milliárd forint értékű nemzeti hozzájárulást is beleértve összesen több mint 86 milliárd forintnyi fejlesztési pénzt lehet majd igénybe venni. A korábbi finanszírozási időszakokban megkezdett közös munka folytatása a társadalmi és gazdasági gyarapodást támogató további fejlesztések megvalósítását teheti lehetővé Magyarországon.

Az ITM az évekkel ezelőtti konfliktusra nem tért ki.

civil szervezetInnovációs és Technológiai MinisztériumkormányNorvég Királyságtámogatás