Mégis fut a Modern Városok Program egyik eleme Vásárhelyen

Bár papírforma szerint hivatalosan az egész programot leállította a kormány, melyet Orbán Viktor 2017-ben vásárhelyieknek ígért. Egy azonban jelenleg is folyik.

Benkő Zsolt fideszes képviselő a tegnapi közgyűlésen néma felállást kezdeményezett a leállított Modern Városok Program miatt. A polgármester a közgyűlésen azt válaszolta erre, hogy ő is gyászosnak tartja, hogy Magyarországnak lehet olyan kormánya, olyan minisztere, aki egy város vezetésének politikai hozzáállásától teszi függővé azt, hogy egy város megkapja-e az a támogatást, amely az itt élő embereknek az ő adófizetői forintjukból jár.

Gyöngyösi Ferenc alpolgármester pedig arról világosította fel Benkőt, hogy a kormány hibás gazdaságpolitikájának eredménye a program leállítása, amely 18 megyei jogú várost érint, ezeknek pedig csak a fele ellenzéki. A kormánypárti vezetésű Győrben és Debrecenben is fontos projekteket állítottak le, egyszerűen azért, mert nincs az államkasszában pénz ezekre – hívta fel a figyelmet.

Arról azonban eddig világosan senki sem szólt, hogy egyetlen egy, a Modern Város Programban megígért beruházás nemrégiben gőzerővel indult meg Vásárhelyen. És ez nem más, mint a honvéd középiskola és kollégium építése az Ady Endre utcai egykori DÉMÁSZ-telken, ahol jelenleg is a meglévő épületek bontása zajlik.

Az előzmények: 2017. májusában az országban utolsóként azért érkezett vásárhelyre a miniszterelnök, hogy megállapodást kössön Almási István polgármesterrel a Modern Városok Program kormányzati támogatásáról.

A korabeli tudósításban az olvasható: „Orbán Viktor és Lázár János a dr. Rapcsák András úti sétálóutca múzeumtól a Kossuth térig terjedő szakaszának megtekintése után érkezett a vásárhelyi városházára ma délelőtt, ahol a Modern Városok Program utolsó helyszíneként aláírta Almási István polgármesterrel, a kormány és a város közötti támogatási szerződést. A kormányfő a polgármesterrel tartott sajtótájékoztatón a megállapodás részleteit ismertetve kiemelte: 100 hektárnyi terület állam általi megvásárlásával támogatják a helyi ipari park fejlesztését, bővítését, a feldolgozóipari vállalkozások városba települését, egy állami naperőműpark épül a város határában, 4  milliárd forintból egy új könyvtár és tudásközpont építését, összesen 3,9 milliárd forintot biztosítanak a Bethlen Gábor Református Gimnázium és a Németh László Gimnázium és Általános Iskola épületének felújítására, de fejlesztik a szakképzési intézményeket, a Zrínyi Miklós laktanyát és 117 kilométernyi, új külterületi kerékpárutat építenek. Új honvéd középiskolát építenek és a vásárhelyi kórházat honvédkórházzá fejlesztik. Valamint a lakókkal egyeztetve visszabontják az egyik tízemeletest.

A Vásárhelyi Televízió tudósítása az eseményről.

A program leállításának – úgy tűnik – köze van az európai uniós támogatások leállításához, azaz tényleg nincs pénz, pedig Gyopáros Alpár még januárban Facebook-videóban jelentette be, hogy az idén is folytatódik a Modern Városok Program, amelynek – állította akkor – több, mint száz projektje tart fejlesztési szakaszban.

Az Európai Bizottság tavaly decemberben 27, jellemzően a demokráciát erősítő, antikorrupciós „szupermérföldkőhöz” kötötte a helyreállítási alap kifizetéseit, és a Magyarországnak járó kohéziós pénzek egy részét is visszatartja. A Covid-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő  (5,8 milliárd eurós) magyar tervet jóváhagyták, de csak feltételekkel. A közös költségvetésből járó kohéziós támogatás egy részét (6,3 milliárd eurót) pedig felfüggesztették az úgynevezett feltételességi eljárás keretében.

HódmezővásárhelykormányModern Városok ProgramOrbán ViktorVásárhelyvásárhelyi hírek