Meghosszabbították a moratóriumot

Az Országgyűlés nemrég 2021. június 30-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot. Cél, hogy a nyugdíjasoknak, a gyermeket nevelő szülőknek, az álláskeresőknek és a közfoglalkoztatottaknak a jövő év első felében továbbra se kelljen eleget tenniük a díjfizetési kötelezettségüknek, ha arra nem képesek.

A törlesztési moratórium a 2020. március 18. előtt kötött szerződésekre vonatkozik, a meghosszabbításból kimaradókra a hitelfelmondási tilalom érvényes a jövő év közepéig. Ez a diákhitelekre és a pénzügyi lízingre is igaz, de a babaváró kölcsönök állami garancia kezességvállalási díját is elengedik, az adósoknak nem keletkeznek költségei a halasztás miatt.

Fontos, hogy a fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a törlesztőrészletekkel együtt a halasztás lejártát követően, évente egyenlő részletekben kell megfizetni. A futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a fizetési moratórium alatt keletkező kamat összege együttesen ne haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztést.

2021hosszabításmoratórium