Meghalt Szüdi János korábbi korábbi közoktatási szakállamtitkár

Az oktatási szakértő 71 éves volt.

Életének 71. évében elhunyt Szüdi János oktatási szakértő, korábbi közoktatási szakállamtitkár – írja a Népszava. Pályafutásának legnagyobb részét az oktatásnak szentelte: 1985 óta a Művelődési és Közoktatási Minisztériumban, majd az Oktatási Minisztériumban dolgozott, 1996-tól főosztályvezetőként, 2002-től a minisztérium közigazgatási államtitkáraként, 2006-tól közoktatásért felelős szakállamtitkárként. Tevékenyen részt vett az 1985-ös, 1993-as közoktatási törvények, majd a 2005-ös felsőoktatási törvény kidolgozásában. A 2010-es kormányváltás után a Pedagógusok Szakszervezete oktatási szakjogászaként tevékenykedett, az utóbbi időszakban pedig a Demokratikus Koalíció parlamenti frakciójának munkáját segítette szakértőként.

Az Iskolaszolga közoktatási szolgáltató kiadvány alapító tagjaként több fontos publikáció szerzője, a számos írása jelent meg a Köznevelésben, az Új Pedagógiai Szemlében, a Pedagógusok Lapjában, a Népszabadságban, az Élet és Irodalomban is és a Népszavában, itt publikálta utolsó írását is most hétvégén. 1993-ban Arany Katedra Emlékplakettel, 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) 2013-ban az Eötvös József-emlékérem arany fokozatával ismerte el áldozatos munkáját.

„Szüdi János nemcsak egy rendkívül felkészült és mindig naprakész szakember, hanem az iskolai autonómia, a tanár- és diákjogok egyik élharcosa is volt. Oktatáspolitikusként, államtitkárként is az intézményi önállóságot, az oktatás szereplőinek – diákok, szülők, pedagógusok – a döntésekben való részvételét tartotta a legfontosabbnak. Sokan példát vehetnének róla” – írja nekrológjában a napilap online kiadása.

Fájdalmasan érintette a PSZ Elnökségét és valamennyi tagját a szomorú hír, hogy meghalt dr. Szüdi János jogász – reagált a halálhírre a szakszervezet. Felidézik: Szüdi számos beadványt, szakmai előterjesztést készített a pedagógusok iránti alázatból, a pedagógusok érdekeinek védelmében. Az Iskolaszolga alapító tagjaként és felelős szerkesztőjeként bemutatta a közoktatás rendszerét, a tanulói és szülői jogokat, segítette az intézmények szakmai, igazgatási, munkajogi, pénzügyi döntéseinek meghozatalát. Kutatómunkájában az alkotmányos jogok érvényesülése, a központi és a helyi irányítás rendszere, az intézmények önállósága, az önkormányzatiság foglalkoztatta, a tanulók és szülők jogainak érvényesülése.

„Szakmai tudása megkérdőjelezhetetlen volt, ezt kollégái, partnerei is tiszteletben tartották még akkor is, ha a tárgyalóasztal másik oldalán ültek. Akik ismerték őt, tudták, hogy szociálisan is érzékeny ember volt: zsebe mindig tele volt apróval, hogy hajléktalanoknak adhasson belőle. Nagylelkűségével sosem kérkedett, csak adott. Kedves János! Köszönjük, hogy a munkatársaid lehettünk! Emlékedet kegyelettel megőrizzük!” – zárja emlékezését a szakszervezet.

gyászhalálSzüdi János