Meghalt Sas József

A XX. század utolsó és a XXI. század első évtizedeinek egyik jelentős humoristája volt, még ha társulatának produkciói megosztották az embereket. Van aki nagyon szerette őket, mások színvonaltalannak tartották. Kétségtelen tény, hogy Sas József mély nyomot hagyott a magyar humor XX-XXI. századi történetében. Januárban koronavírussal szállították kórházba.

Sas József Polacsek József néven született Békéscsabán 1939-ben. Édseapja a holokauszt áldozata lett.

1957-ben végezte el a Rózsavölgyi Kálmán Színiiskolát,. Ezután a győri Kisfaludy Színházhoz szerződött. Itt vette fel a Sas vezetéknevet.

Tagja volt 1958-tól a Békés Megyei Jókai Színháznak, 1959-től a Pécsi Nemzeti Színháznak, 1960-tól A Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének, 1966-tól pedig a kecskeméti Katona József Színháznak.

1973 óta a Mikroszkóp Színpad művésze lett, 1985–2009 pedig az igazgatója. Rádiókabarék állandó szereplője volt, több nagylemeze, önálló estje volt.

2018-ban egészségi állapota miatt lemondta a további szerepléseit. A 2019-es év egy thaiföldi nyaralása alatti agyvérzése okán kórházi kezeléséről szólt, és sajnos az idei év is úgy kezdődött, hogy kórházba kellett szállítani, egyes források szerint koronavírus-fertőzés miatt. Sas József 82 évet élt.

gyászhalálhírSas József