Megérkezett az első AstraZeneca szállítmány Magyarországra

Az AstraZeneca tájékoztatása szerint szombaton reggel megérkezett hazánkba vakcinájuk első szállítmánya. Az Európai Unióban és Magyarországon is január végén engedélyeztetett koronavírus elleni oltóanyag első szállítmánya.

A szállítmány most 40 800 adagot tartalmaz, a következő napokban és hetekben több ezer dózissal folytatódik a szállítás, áll a közleményükben.

A vakcinákkal az azokat megkapó embereket kétszer oltják be, tehát ez 20 400 embernek lesz elég. Ezeket a vakcinákat most a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek oltására fogják felhasználni.

A vakcina bizonyítottan 100%-os védelmet nyújt a súlyos megbetegedés, a kórházi kezelés és a halálozással szemben, írják. A két oltás között 4-12 hétnek kell eltelnie.

Március végéig összesen várhatóan több százezer adag COVID-19 AstraZeneca érkezik majd hazánkba.

Ahogy a Telex írja, mivel az oroszoknak nincs elegendő gyártókapacitásuk, a brit és az orosz vakcinát fejlesztő két cég együttműködik egymással.

Mindkét oltóanyag ugyanazt a modern technológiát használja, de más elven működnek, mint a Pfizer/Biontech vagy az amerikai Moderna mRNS-alapú készítményei. A brit és az orosz oltóanyagok úgynevezett vektorvakcinák: ezekben egy, a szervezet számára ártalmatlan, sokszorozódásra nem képes adenovírusba klónozzák bele a megcélzott vírus genetikai állományának egy részét. Ez készteti aztán a szervezetet arra, hogy az antigént elkészítse, és ezzel immunválaszt váltson ki.

Az AstraZeneca egyébként olcsóbb és könnyebben tárolható, mint a Pfizer/BioNTech vakcina.

AstraZenecavakcina