Megérett a vásárhelyi görögdinnye

A múlt hét vége óta a helyi termelők már a helyben termett görögdinnyét is kínálják a piacon. Eddig csak a helyi sárgadinnye, no meg a görög, spanyol import volt kapható. A képen: óvatosan szedik a dinnyét Papék vásárhelyi földjén

A vásárhelyi piacon, két helyi termelő és egy vidéki kereskedő kínálja immár hagyományosan a portékáit.

– Ezt a sárgadinnyét most a gyerekeknek viszem, de szinte hetente eljövök ide – árulta el Dezső Imre, aki inkább a sárgadinnyét szereti. Ezt most a két unokám eszi meg, de általában nagyobbat veszek, amit aztán négyen fogyasztunk el.

Dezső Imre hetente vesz sárgadinnyét a piacon

– Keresik a vásárhelyiek a jó minőségű magyar dinnyét – osztotta meg velünk tapasztalatit Szabó Róbert, aki medgyesegyházi dinnyét árul. Tapasztalatai szerint a hétvégi piaci napokon több a vevő, de most már hét közben délutánonként is egyre többen jönnek. Hozzátette, változó, hogy ki mekkora dinnyét kér, van, aki egészet vásárol, sőt többet is, de van, aki csak felet vagy negyedet visz, igaz naponta, de még azt is megkopogtatja, hogy biztosan jó lesz.

A kisebb darabokra nagyobb az igény

– A kopogtatással mi azt döntjük el, hogy mikor kell leszedni. Nagyon sok múlik az időjáráson. Van, hogy öblösebb a hangja, ha sok esőt kap, mert kicsit megszakadhat a belseje, ha hirtelen kezd el nőni. Most nem kapott annyi esőt, hogy ilyen történjen. Mi a szedéskor nem csak a hangját figyeljük, de a színét is. És szezon elején 4-5-öt mi is felvagdosunk, hogy meggyőződjünk, hogy belülről milyen – mondta Pap Róbert őstermelő, aki a különféle alakú dinnyéiről, így főként a kocka alakúakról híresült el, s aki az idén szerelmének szív alakú dinnyét termesztett.

Pap Róbert a barátnőjének szív alakú dinnyét termesztett

Azt mondta, hogy a görögdinnye szezon a múlt pénteken kezdődött, s azóta folyamatosan szedik azokat a város határában lévő közel 2,5 hektárnyi földjükön. Görögdinnyéiket nem tökalanyra oltják, mert a visszajelzések szerint nem annyira felelnek meg hagyományos ízlésnek.

Papék saját termesztésű vásárhelyi dinnyét kínálnak

– A mostani dinnyénk is jó, de július közepétől augusztus közepéig még jobb lesz, hiszen a főszezonban legjobbak, de az időjárástól függően akár szeptemberig finomak lehetnek – tette hozzá. Hozzátette, hogy a dinnyeárakat jelentősen emeli az alkalmazott tápanyagok és eszközök áremelkedése.

dinnyePap RóbertpiacszívVásárhely