Megegyezhet a város az ótemplomi reformátusokkal

Az ótemplomi reformátusok és a város közötti vitás ügyekről már többször írtunk oldalunkon. Az egyházközség és a város között több per is folyamatban van két iskolaépület miatt, melyet a törvény adta lehetőséggel élve szeretnének a reformátusok – mint iskolafenntartók –  ingyen megkapni. A város kompromisszumos megoldást javasol, amelynek részletei mostanra körvonalazódtak. Az októberi közgyűlésre benyújtott előterjesztés alapján szavazni fognak a tárgyalások megkezdéséről Bán Csabáékkal. 

Jelenleg több per is folyamatban van az Ótemplomi Református Egyházközség és Hódmezővásárhely önkormányzata között, ezek egy része a két említett iskolaépület, a Petőfi utcai, illetve a Szék utcai tulajdonjogát érinti. Emellett zajlik egy birtokvédelmi per is, hiszen a város szerint az iskola illegálisan foglalt el termeket a Petőfi 6. épületének földszintjén. Egy harmadik per szintén a Petőfi 6. épületét érinti: az önkormányzat szeretné társasházzá alakítani, amit az egyházközség – a város álláspontja szerint – jogszerűtlenül akadályoz.

A Szegedi Törvényszék nemrégiben az egyiket – a Petőfi 6. épületének igényperét –  szabálytalan kereset-kiegészítés miatt megszüntette, de ez a végzés egyelőre nem jogerős. A jogvitát tehát nem érdemben bírálta el a bíróság.

A közgyűlés már a szeptemberi rendes ülésén békejobbot nyújtott az ótemplomi reformátusoknak, kérve, hogy vonják vissza a várossal szemben indított kereseteiket, és kezdjenek érdemi egyeztetést. A kereseteket ugyan azóta sem nem vonta vissza az egyházközség, viszont Bán Csaba két levélben is a közgyűléshez fordult: az egyikben kérte, hogy további 10 éves használati megállapodást kössenek mind a Petőfi utcai, mind a Szék utcai ingatlan vonatkozásában, a másikban maga is egyeztetést kezdeményezett.

Márki-Zay Péter polgármester az ügy kapcsán most is, ahogy mindig, azt hangsúlyozza, hogy a város nem adhatja át ingyenesen egy kisebb közösségnek a vagyonát. Szerinte egy jogállamban semmi esélye sem lenne az egyházközségnek kiperelni az ingatlanokat. – A februári közvéleménykutatás, de a júniusi választás is bebizonyíthatta Bán Csabáéknak, hogy a város közössége nem támogatja, hogy milliárdos vagyont adjanak át térítés nélkül egy kiszemelt gyülekezetnek – hangsúlyozta a csütörtöki Időben című műsorban. Az összeg, ami szóban forog, nem csekély: a két iskolaépület együttes forgalmi értéke a legfrissebb értékbecslés alapján több, mint 1,7 milliárd forint – ebből az Szék utcai épület nagyjából egymilliárdot, a Petőfi utcai több mint 700 millió forintot ér.

Amit a város ajánl

A városvezetés az októberi közgyűlésen azt fogja felajánlani, hogy az egyik – a Szék utcai – ingatlant vásárolja meg az iskolafenntartó egyházközség, akik erre az épületre egyébként is sokat költöttek már, kibővítették, felújították.

A Petőfi u. 6. szám alatti ingatlan esetében a városvezetés vásárlást nem ajánl fel, hanem leszögezi: továbbra is hosszútávú terveik vannak az épülettel, ahol egy sokfunkciós közösségi teret szeretnének kialakítani. Az ott tanuló szőnyis gyerekek érdekében a város hajlandó tárgyalásokat folytatni az emelet ingyenes használatáról – ha nem is tíz, hanem csak további öt évre. Ezt is feltételhez köti azonban: az egyházközségnek öt éven belül másik épületben kell folytatnia az oktatási tevékenységet. Tehát legkésőbb öt év múlva ki kell költöznie innen a Szőnyi iskolának, amelyben – ahogy azt a polgármester is elismerte – kiváló pedagógiai munka folyik, és a tanulói létszám is igencsak megnőtt az utóbbi években. A város természetesen felajánlja, hogy lehetőségeihez mérten segíteni fogja az egyházközséget a helykeresésben.

Amit a város kér

Az előterjesztésből kiderül, hogy a város mindezeket feltételekhez is köti. Azt kéri, hogy az egyházközség véglegesen álljon el a kért ingatlanok igényperétől, valamint a Magtár, az Ótemplom körüli rész, a Kossuth tér egy részének követelésétől is (ez utóbbi ügyekben az egyházközség peres eljárást nem kezdeményezett, igényét csak a közgyűlés elé terjesztette, amely azt azonban elutasította). A város további feltétele, hogy az egyházközség ne akadályozza a Petőfi u. 6. szám alatti épület társasházzá alakítását sem – amelyet nyilatkozatban is meg kellene erősítenie -, valamint hogy a birtokvédelmi perben ismerje el az önkormányzat jogos igényét.

A polgármester reményét fejezte ki, hogy a közgyűlés felhatalmazást ad a tárgyalások lefolytatására. – Amennyiben a város anyagi érdeke nem sérül, akkor mi messzemenőkig támogatni fogjuk a Bán Csaba által felügyelt iskola működését – hangsúlyozta Márki-Zay Péter, aki a témáról a csütörtöki Időben adásában is beszélt:

Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános IskolaBán CsabaMárki-Zay PéterÓtemplomi Református EgyházközségSzőnyi Benjámin Református Általános IskolaVásárhelyvásárhelyi hírek