Megbüntette és megalázta a tankerületi vezetés a vasalódeszkás videót készítő tesitanárt

Nem taníthat, de el kell készítenie a tananyagokat csak azért, hogy elküldje a tankerületnek és az iskolavezetésnek. A pert és a pályaelhagyást is fontolgatja a makói tesitanár.

A digitális oktatás elején terjedt el a YouTube-on, majd a Facebook-on Vezsenyi Lászlónak, a Makói József Attila Gimnázium tanárának a videója, amelyben viccesen egy, a lakása közepén felállított úszódeszkán demonstrálja a kéz-és lábtempókat. A videó nem komoly tananyagnak készült, hanem inkább a diákokat akarta felrázni, mert kevesen vettek részt az online tesiórákon.

Most a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nedolgozzingyen.hu oldalán megjelent interjúban elárulta: a Makót is fenntartó Hódmezővásárhelyi Tankerület egyáltalán nem értékelte az interneten több százezres nézettségnél járó videót. Annak vezetője (bár nincs nevesítve, de Balázs József) az interjú szerint felháborodva tajtékzott, hogy szedje le a tanár a YouTube-ra általa feltöltött videót (le is szedte, később a Facebook-ra már nem ő töltötte fel).

Az idézett figyelmeztetés szerint ezt azzal indokolták, hogy ” az iskola tanárához méltatlan módon, nem kellő komolysággal és szakmaisággal oktatott„. A tanár erről azt mondta, a videó nem komoly oktatóanyagnak készült, de a büntetést azzal támasztották alá, hogy az iskola pólóját viselte (mert más iskolákhoz hasonlóan tesiórán azt szokták).

A diákjait a portálnak elmondottak szerint át kellett adnia a kollégáinak, mert – bár nincsen felfüggesztve – nem küldhet nekik egyetlen digitális tananyagot sem azóta.

Büntetésből anyagot ír a fióknak

Ugyanakkor még ezzel nincs vége, a megrovás mellett meg is alázta a tankerület vezetése a pedagógust.

„Én itthon összeállítom a három-négy csoportomnak szóló anyagot, azt összerakom, leírom az utasításokat – majd az egészet elküldöm emailben az igazgatónak és a tankerületi vezetőnek. Ennyi. A gyerekek nem látják őket” – mondta Vezsenyi László.

Arra a kérdésre, hogy erre egyszer legalább reagáltak-e, azt mondta: egyszer, amikor azt hitték, nem küldte el, mert nem vették észre, hogy előző nap este már átküldte nekik.

Ami már az iskolavezetésnek is sok volt

– De azt is kiadták, hogy tanulmányoznom kell a Nemzeti Pedagóguskar etikai kódexét és a nemzeti alaptantervet is. A tankerület vezetője azt is elvárta volna, hogy az igazgatóm ezekből „kérdezzen ki” – mondta a tanár.

Mint összegez a meghurcolt tanár: ” az egész dolog aránytalanul megalázó volt”.

Jogorvoslat attól, aki ezt elrendelte?

Vezsenyi László az elismeréssel (Forrás: nedolgozzingyen.hu)

Vezsenyi Lászlót a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Civil Kurázsi Díjjal tüntette ki amit a szervezet azoknak az oktatási dolgozóknak ítél oda, akik a legbátrabban állnak ki jogaikért.

Az interjúban azt is elmondja, írt Hajnal Gabriellának, az iskolákat fenntartó Kebelsberg Központ vezetőjének is, aki három hét után annyit válaszolt, hogy forduljon panaszával a tankerület vezetőjéhez. Azaz ugyanahhoz az emberhez, aki a büntetéseket kiszabta rá.

Annyit azért megtudott Hajnaltól, hogy három évig perelhető az ügy, ezért azt mondta, meglátja, hogy alakulnak a dolgok szeptembertől és akkor dönti el, jogi útra tereli-e az ügyet.

A Balázs József-féle Hódmezővásárhelyi Tankerületnek nem ez az első, az országos sajtóig elérő botránya. Április végén a hozzájuk tartozó iskolák felvételijének utólag nehezítették a feltételeit, amelyet végül visszavontak. Akkor Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár is azt mondta, hibázott a tankerület vezetése.

A megbüntetett és megalázott tanár azt mondta, nagyon mélyen megviselték, amit vele tettek és fontolgatja, hogy ott hagyja a hivatását. „A szüleim is pedagógusok voltak: apukám iskolát igazgatott, anyukám tanító volt. Ők erről az egészről semmit sem tudnak, meg is szakadna a szívük.”

– mondta az interjúban. „Hogy eltiltottak a diákjaimtól – ezt rettenetesen aránytalannak érzem. Nem biztos, hogy a jövőben a pályán akarok maradni – de majd eldől még ez” – tette hozzá.

Balázs JózsefHódmezővásárhelyi Tankerületi KözpontoktatástankerületVasalódeszka-gateVezsenyi László