Megállt az örökbefogadás a vásárhelyi állatvédőknél

Több mint hat hónapja egyetlen állatot sem tudott örökbe adni a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesület, melytől főleg cicák kaptak menedéket, ételt és szállást.  

Az Aranyágban működő állatvédelmi szabadidős központból több, mint hat hónapja még ideiglenesen sem fogadtak örökbe egyetlen kutyát vagy macskát sem. A menhelyen az utóbbiból van több, jelenleg öt kutyusuk és tizennyolc cicájuk keres gazdit.

– A közösségi médián keresztül is próbáljuk hirdetni a cicákat, kutyusokat, de azt tapasztaltuk, hogy valamiért nem igazán fogadnak örökbe a helybéli állattartók szervezetektől, menhelyektől – mondta Balogh Ernő. A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete elnöke hozzátette: – Ez azért is probléma, mert így nem tudnak újabb állatot megmenteni, hiszen így nem szabadul fel neki üres hely.

Pedig amikor a pandémia elkezdődött, ők is azt tapasztalták, hogy az otthon lévő iskolásokat a szülők azzal próbálták lefoglalni, hogy háziállatokat fogadtak örökbe számukra.

– Kénytelenek voltunk szigorúbb szűrőt is felállítani az örökbefogadásnál, mert félő volt, hogyha visszatér minden a régi kerékvágásba, nagyon sok állat ismét az utcára kerül – tette hozzá az egyesület elnöke. Az egyesület – mely büszke arra, hogy örökbe adott állatot nem vittek még vissza hozzájuk – örökbefogadási feltételei ráadásul nem is szigorúak. A leendő cica- vagy kutyatulajdonos előbb meglátogatja a kiszemelt állatot, majd az állatvédők végeznek környezettanulmányt a leendő gazdinál. Sokan ingyen akartak tőlük állatot hazavinni, de kérnek egy jelképes, tízezer forintos összeget tőlük. Ez egy előszűrő, hiszen aki ezt sokallja, az valószínűleg az örökbefogadott állatot sem viszi majd el az orvoshoz, inkább kirakja az utcára.

– A kutyák és a cicák is ivartalanítva, oltva és chippel ellátva kerülnek az új gazdáikhoz. A kutyákat szívférgesség ellen, míg a macskákat macska AIDS-re is szűrik és rendszeresen parazita mentesítjük is. Azaz az örökbefogadók egészséges állatnak lehetnének az új gazdái – tette hozzá az elnök. Aki kérdésünkre elmondta, az örökbefogadók korábban csak a fekete macskákat kerülték, a más színűeket szívesen vitték haza, főleg, ha azok csak 3-4 hónaposak voltak.

Balogh Ernő azt is elárulta, érzékenyen érinti az egyesületet rezsinövelés, miután csak villannyal tudják fűteni a cicalakot.

– Nem tudjuk, hogy az áramdíj emelése mit fog jelenteni. Eddig havonta 40-50 ezer forint villanyszámlát fizettünk, de lehet, hogy ennek a duplájáról küldik a következő számlát. Bízom abban, hogy az 1 százalékos felajánlások az idén elérik a 2 millió forintot, ha azonban ennél kisebb összeget kapunk, fel kell, hogy függesszük az állatmenhely működését.

Aki kisállatot szeretne tőlük örökbe fogadni, annak az egyesület Facebook oldalán várják a privát üzenetét, de lehet ilyet küldeni az elnok@hmvhelyiallatvedok.eu email címre is. De persze délelőttönként az állatvédelmi szabadidő központ is felkereshető, ez a Klauzál utca vége után közelíthető meg.

állatvédőkbalogh érnőcicakutyaörökbefogadás