Megállíthatatlanul zuhan tovább a Délmagyarország példányszáma

Havonta 200 előfizetőt, vásárlót veszít Csongrád-Csanád megye egyetlen napilapja. A legfrissebb terjesztési adatok szerint a kormánypárti médiaholding megyei lapjainak és bulvárlapjainak értékesített példányszáma folyamatosan csökken.

2021 első negyedévének végén már 19 ezer alá süllyedt a Délmagyarország értékesített példányszáma – derül ki a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) héten publikált adataiból. A pontos szám 18 819 – naponta ennyit adnak el előfizetőknek és bolti vásárlóknak az újságból. Ha a tendenciát nézzük, az elmúlt félévben havonta átlagosan 200 vásárlót veszített a lap.

Nem sikerült megállítani az olvasók elszivárgását a megyei lapoknál – összegzett a media1.hu. A szakportál szerint az elmúlt negyedévben a legtöbben, csaknem 3,5 százaléknyian a Komárom-Esztergom megyei 24 óra című laptól pártoltak el, így ezért a termékért mindössze 5 543 olvasó fizetett. Az összes megyei lap 3 hónap alatt csaknem hatezer olvasót veszített el.  Naponta így is közel 264 ezer újságot értékesítenek országszerte a megyei lapokból, így a központilag szerkesztett politikai üzenet sok vidéki olvasóhoz jut el a kormánybarát Mediaworks / KESMA megyei lapjai segítségével.

Bulvár kategóriában sem remekelt a kormánypárti médiaholding, olyannyira, hogy a Mediaworks/ KESMA könyvelhette el a legnagyobb veszteséget: a Hot! magazin 8,6 százalékot zuhant, és 42.983 példányt értékesítettek belőle a MATESZ szerint.

A magyar nyomtatott sajtó legnagyobb zuhanását a 168 Óra hetilap volt kénytelen elszenvedni – az év első három hónapjában elveszítette a még meglévő olvasói tizenöt százalékát. 

Népszava napilap példányszáma is csökkent, a meglévő olvasói 3,3 százalékát vesztette el. Ennél nagyobbat esett a szintén naponta megjelenő, a Mediaworks / KESMA által kiadott Nemzeti Sport: ennek mértéke 4,6 százalék, így ebből 21.804 újságot adtak el naponta. A Magyar Nemzet példányszámát továbbra sem méretik a MATESZ-nél, így arról nincs adat.

Délmagyarországlapkiadás