Megállapodtak az olajembargóról, Magyarország egyelőre mentesül

Kedden hajnalban megállapodtak az uniós állam- és kormányfők az orosz olajimportról, amit a tankhajókon érkező kőolaj esetében betiltottak, a tilalom ugyanakkor átmeneti kivételként nem vonatkozik a csővezetéken szállított kőolajra.

Ez eddig az oroszokra Ukrajna lerohanása miatt kirótt legkeményebb gazdasági büntetés, egyben a legnagyobb áldozat, amit Európa eddig hozott. A Tanácsban keddre virradóra elvben, nagy vonalakban állapodtak meg, a részletek kidolgozása még hátravan. Olyan fontos részletek nem világosak még például, hogy meddig él a mentesség az olajvezetékek esetében. A megállapodás után Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közölte, azonnal leállt az orosz olajimport 75 százaléka, az év végéig pedig a 90 százaléka.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bízik abban, hogy az év vége után is fennmaradó, a Barátságon érkező 10 százalékról is hamarosan konszenzussal tudnak dönteni. Szerinte a Barátságon keresztül Magyarországra szállított olaj kiváltható a Horvátországi Krk szigetének kőolajkikötőjétől hozzánk vezető Adria kőolajvezeték kapacitásának kibővítésével, ami 45-60 nap alatt elvégezhető.

Orbán Viktor egy Facebookon közölt videóban arról beszélt, hogy megvédtük a rezsicsökkentést, illetve hogy ,,sikerült visszavernünk a Bizottságnak azt a javaslatát, amely betiltotta volna az Oroszországból származó olaj használatát Magyarországon.” Orbán azt állította, Európa a szankciók miatt táncol ,,egy világgazdasági válság szélén”. A miniszterelnök szerint ilyen körülmények között ,,kibírhatatlan lett volna számunkra, hogyha drágább olajjal kell működtetnünk a magyar gazdaságot.”

Döntöttek arról is, hogy 9 milliárd eurós uniós gazdasági segélycsomagot állítanak össze Ukrajnának. Illetve az új szankciós csomag részeként arról is, hogy a Sberbankot, a legnagyobb orosz pénzintézetet kizárják a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből.

Orbán Viktororosz-ukrán háborúszankciókUrsula von der Leyen