Megajándékozta a Mikulás a Vásárhelyen élő ukrán kisgyerekeket

A Vásárhelyen élő menekült kisfiúk Legot, a kislányok Barbie babát kaptak a Kinder City Játszóvárosban a Vöröskereszt által rendezett Mikulás ünnepségen.

Nyolc, családjukkal Vásárhelyen élő ukrán kisgyerekhez látogatott el a Mikulás, a Kinder City Játszóvárosban csütörtökön este rendezett télapóünnepségen.

A gyerekek, míg a nagyszakállúra vártak, nagyon jót játszottak az izgalmas helyszínen, majd kissé megszeppenve, de közben izgatottan érkeztek abba a terembe, ahová egyszer csak betoppant maga a Mikulás. Aki a nagy, ajándékokkal teli zsákját a válláról a földre tette, leült a helyére, s a gyerekek a Hull a pelyhes fehér hó című közös éneklésével magyarul, majd ukrán mikulás-dallal köszöntötték. A bátrabb gyerekek, köztük Szása, Ványa és Ádám külön is énekeltek neki.

A Mikulás nem csak elhozta azt a könyvét, melyben év közben feljegyezte a gyerekek jó és rossz tulajdonságait, igaz az utóbbiból nem nagyon akadt, de minden egyes kisfiúnak és kislánynak fel is olvasta azokat, s meg is dicsérte őket. És a gyerekek meg is kapták tőle az ajándékokat, a kisfiúk Legót, a kislányok pedig egy-egy Barbie babát.

– 33 ukrán menekült lakik Vásárhelyen a Csengettyű közben, köztük 8 gyermek, de nagyon sok a csak egyszemélyes család – mondta Ambrus-Rákos Tímea, a Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád megyei menekültügyi koordinátora. – A Mikulás napot nem csak megszervezte, de az ajándékokat is a Magyar Vöröskereszt vásárolta a gyerekeknek – tette hozzá. – Minden kisgyerek életében nagyon fontos esemény amikor a Télapó meglátogatja, megdicséri, biztatja őket. A menekült kisgyerekek különös élethelyzetében kiemelten fontos, hogy ez az ünnep állandóságot biztosítson az életükben. Ezzel lelki erőt kapnak, hiszen a Mikulás-ünnep otthon és itt is ugyanolyan – mondta.

– Ugyanaz az ünnep nálunk is, mint Magyarországon, a szokások is nagyon hasonlítanak. Ukrajnában annyiban változott a naptár, hogy az év végi ünnepeket ugyanakkor tartjuk, mint a katolikusok. A Mikulás és a karácsony nem csak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is mindig varázslatos ünnep – árulta el Tetyana Stupakova, aki 20 éve él Vásárhelyen. Azt mondta, hogy Vásárhelyen az ukránok, úgy élnek itt, mint egy nagy család.

– Nagyon boldogok a gyerekek és a felnőttek is, örülünk, hogy összejött ez az ünnep – mondta Angelika Buialaska, az egyik gyermek édesanyja. Hozzátette: nagyon várják, hogy véget érjen a háború. – A kislányom most megy majd gimnáziumba, de van olyan gyerek köztünk, aki szeptembertől megy általános iskolába. Tartjuk a kapcsolatot az otthoniakkal, majd minden nap, s próbálunk ilyen messziről szóban segíteni nekik – tette hozzá.

ajándékbarbieCsengettyű közHódmezővásárhelylegoMagyar VöröskeresztMikulásTatiana Stupakovaukrán menekültekvásárhelyi hírek