Még sokáig állíthat valótlant az Origo Marki-Zay feleségéről

Ha a sérelemdíjat be is hajtják, a vásárhelyi polgármester feleségét hiteltelenítő, szándékos lejárató cikkek változatlan formában hosszú ideig fennmaradhatnak az Origo oldalán – az egész pénzkérdés, és a kiadónak megvan rá. 

Ami nem kerülne pénzbe, azt sem hajtotta végre egyelőre az Origo. Mint arról beszámoltunk, ha az ügyvédi felszólításra nem reagál az állami sajtóbirodalom tagja, hamarosan végrehajtást indítanak kiadójával szemben, hogy érvényt szerezzenek annak a jogerős ítéletnek, miszerint 2 milliós sérelemdíj illeti meg Márki-Zay Péter feleségét az őt szándékosan lejárató cikksorozat miatt. Az ügyben eljáró bíróság emellett arra is kötelezte a kormányközeli portált működtető New Wave Media Group Kft-t, hogy 8 napon belül tegye közzé az ítélet rendelkező részét a cikkek elérhetőségi helyén – a cím alatt a szöveg felett – amíg az írások az interneten elérhetőek, azok eltávolítása esetén pedig az eredeti szöveggel azonos webcímen, minimum egy év időtartamra. Továbbá kötelezte, hogy 8 napon belül a felhasznált és nyilvánosságra hozott hangfelvételt távolítsa el. Ezek egyike sem teljesült – holott április derekán már kézhez kapták az ítéletet a perben érintetettek. 

A per alapjául szolgáló Origo cikkek továbbra is változatlan formában elérhetők az interneten.

Ami a végrehajtást illeti, nem ez lesz az első 2021-ben: az Igazságügyi Minisztérium céginformációs adatbázisa szerint más ügyből kifolyólag a Fővárosi Törvényszék már elrendelt egyet az Origo kiadójával szemben március 25-én.

Lapunk elektronikus levélben megkereste a pervesztest, és megkérdeztük: mi indokolja, hogy bár jogerős verdikt született, az Origo és kiadója, a New Wave Media Group Kft. nem tett eleget a Márki-Zayné Vincze Felícia személyiségi jogának megsértése miatt indított perben meghozott ítéletnek. Választ nem kaptunk. Próbáltuk telefonon is elérni a kiadót, de csak a hangposta jelentkezett a céginformáción bejelentett számon.  

– Az ítélet nem tartalmaz határidőt a sérelemdíj átutalására.15 napon belül kellett volna megfizetni a perköltséget, amit a sérelemdíjhoz hasonlóan a mai napig nem fizetett meg a cég. A per nyertese az ítélet végrehajtására bírósági végrehajtást kezdeményezhet, ami egy újabb jogi eljárás. A sérelemdíj behajtása viszonylag egyszerűbb, mert ha a cégnek van vagyona, akkor a végrehajtást arra is lehet foganatosítani – mondta érdeklődésünkre Bodrogi Bea. Márki-Zayné Vincze Felícia jogi képviselője hozzátette, az ítélet egyéb rendelkezéseinek végrehajtása, „végrehajtatása” valamivel nehezebb, hiszen az ítélet rendelkező részét kell az origo.hu-n közzétenni, valamint a jogosulatlanul felvett és nyilvánosságra hozott hangfelvételt eltávolítani. Ha ezt a cég önként, pontosabban a végrehajtó felszólítására nem teszi meg, akkor bírsággal lehet sújtani, akár többször is. 

Mindezekből adódik a kérdés: az igazságszolgáltatás ez esetben inkább pénzkérdés? Hiszen a sérelemdíj és annak késedelmi kamatai ugyan befolyhatnak a pernyertes számlájára, viszont a személyiségi jog megsértése miatt indított eljárás érdemi következmény nélkül marad, mivel az ügy alapjául szolgáló írások bírságok fejében a helyükön maradhatnak addig, míg bizonyos érdekek azt megkívánják. 

Márpedig a New Wave Media Group Kft. nem okozhat gondot a kivárás. A nyilvános céginformációk szerint 2019-ben közel 4,5 milliárd forint nettó árbevétele volt a kormányzati hirdetésekben bővelkedő hírportált üzemeltető cégnek, az adózás utáni nyeresége pedig meghaladta a 760 millió forintot.  

Márki-Zay PéterOrigo