Még sok helyre keresnek tanárt az országban, bár a Hódmezővásárhelyi Tankerületnek most jogász kell

Azt még Gulyás Gergely Miniszterelnökéget vezető is elismerte, hogy vannak olyan tantárgyak, mint a természettudományos tárgyak és az idegennyelvek, amelyek esetében nehéz szaktanárt találni. A közszolgáltatási állásportálon 199 nyitott tanári – és 65 tanítói pozíciót találhatunk, a Hódmezővásárhelyi Tankerületnek egy hirdetése van fenn, amelyben jogászt keresnek.

A tanév indulása előtt a „tanár” kulcsszóra 445, a „tanítóra” 149 találatot adott ki a közigazgatási állás honlap, ez mérséklődött a fent olvasható számokra – derül ki az Eduline cikkéből. Az oktatási portál megjegyzi, a meghirdetett állások száma nem feltétlen tükrözi, mekkora a tanárhiány. Ugyan a központi portálra elvileg minden tankerület üres pedagógusállásait kötelező feltenni, ez a gyakorlatban értesüléseik szerint nem mindig valósul meg.

Van arra is példa, hogy az intézményvezetők telefonon, Facebookon vagy álláskereső csoportokban keresik a potenciális jelölteket. Mégis az adatokból jól látszik, hogy az utolsó pillanatban sok helyen sikerült betölteni az állást, vagy legalább technikailag megoldani a helyettesítést.

Az állásportálon mindössze egy hirdetése van a Hódmezővásárhelyi Tankerületnek. Ebben jogászt keresnek teljes munkaidőre, a kinevezésről a tankerületi igazgató dönt és október 9-ig várják a jelentkezőket és 16-án lehet kezdeni.

Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központközigazgatásoktatáspedagógus életpályatanárhiány