Még nincs is bejegyezve az alapítvány, amihez a Lázár János felügyelte ménesbirtok kerül

„Soha többé se magánkezekbe átjátszani, se szétlopni ne lehessen a ménesbirtokot. Ez az egyik legfontosabb célom! A hasznot kizárólag a köz érdekében költheti el az új „tulajdonos”, a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány” – írta közösségi oldalán szerdán Lázár János, Hódmezővásárhely és térségének országgyűlési képviselője.

Utánanéztünk a civil szervezetek bírósági adatbázisaiban, mit lehet lehet tudni az új tulajdonosról, kik a kuratórium tagjai.

A kormánypárti többség április 27-én döntött arról a parlamentben, hogy a Jövő Nemzedék Földje Alapítványnak adja a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Kft.-t. Az erről szóló törvényt Áder János köztársasági elnök április 30-án írta alá, amely május 1-jén lépett hatályba.

Azóta finoman szólva visszafogott volt a témával kapcsolatos kommunikáció. A nagy csöndet július 28-án maga Lázár János törte meg: közösségi oldalán egy aznap megjelent cikket ajánlott követői figyelmébe. Ebben egyebek mellett azt nyilatkozta a ménesbirtokért felelős kormánybiztos, hogy „sokféle konstrukciót megvizsgáltak, és a nemzetközi tapasztalatok alapján is úgy találták: a Békés megyeiek számára ez a modell jelenti a legnagyobb garanciát, hiszen az alapítvány csupán vagyonkezelője lesz a földnek, ami azonban elidegenítés és terhelési tilalom alatt áll majd, magyarán se eladni nem lehet, se eladósítani. A cég részvényei is az alapítványnál lesznek, amely így bérleti díjat szed a földek után, és részesül a cég eredményéből, ám a keze meg lesz kötve a tekintetben, hogy ezt a pénzt mire költheti.” A politikus hozzátette, hogy kezdeményezte: az alapítvány felügyelőbizottságába Mezőhegyes önkormányzata is delegáljon tagot.

Lapunk azonban hiába keresett rá az alapítvánnyal kapcsolatos, nyilvánosan elérhető adatokra, a bírósági nyilvántartásban nincs még nyoma, hogy lenne ilyen szervezet.

alapítványLázár JánosNemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.Országgyűlés