Még nem tudni, pontosan mennyibe kerül majd az adófizetőknek a teniszszövetség által okozott károk megtérítése

A Magyar Tenisz Szövetség korábbi elnöke a fideszes országgyűlési képviselő, Szűcs Lajos volt, akinek vezetése alatt többmilliárdos hiány keletkezett. A szervezet elnöke tavaly óta Lázár János. A héten Steinmetz Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője azt kérdezte az Országgyűlésben, mennyibe fog kerülni az adófizetőknek a teniszszövetség által okozott károk megtérítése. 

Steintmetz elmondta, számára megdöbbentő, hogy az a Szűcs Lajos, aki a költségvetési bizottság fideszes alelnöke, nem tud elszámolni korábbi elnökként a költségvetési forrásokkal. A korábbi olimpiai bajnok sportoló szerint ,,erkölcstelen gazdálkodásukkal” többmilliárd forint adósságba verték a Magyar Tenisz Szövetséget és ezzel az egész sporttársadalomra hoztak szégyent. Hozzátette, kezdeményezni fogják, hogy politikus ne lehessen sportvezető.

A jobbikos képviselőnek Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszolt. Szerinte sok baloldali politikus is betöltött sportvezetői tisztségeket és egy szövetség maga dönti el, kit választ vezetőjének, a törvényességi felügyeletet pedig nem a kormány gyakorolja a sportszervezetek felett. A szövetség arról tájékoztatta a minisztériumot, hogy az állami támogatásokkkal kapcsolatos esetleges visszafizetési kötelezettségének eleget fog tenni. Steinmetz Ádám nem fogadta el Rétvári Bence válaszát.

Az eddigi információk alapján a Lázár János által ,,átvett” Magyar Tenisz Szövetségnek 3,5 milliárd forintos adóssága keletkezett a korábbi években.

  • 1,1 milliárdot kell visszaadni az államnak,
  • 1,4 milliárdot tesznek ki a kifizetetlen számlák többek között a versenyzők, klubok és beszállítók felé
  • és további 1-1,3 milliárdot fordítanak a megvásárolt, de meg nem rendezett nemzetközi események jogtulajdonosainak kártalanítására.

Tavaly augusztus végén az A-Z Tenisz Produkció Kft. kezdeményezésére, végrehajtók 509 millió forintot emeltek le az MTSZ négy folyószámlájáról, ezzel csőd közeli helyzetbe sodorva az MTSZ-t. Augusztus hónap végén a kormány 2,5 milliárd forintos támogatást hagyott jóvá az MTSZ működési feltételeinek stabilizálása és a szövetség által megvalósítandó szakmai programok, fejlesztések támogatása érdekében.

EMMIMagyar Tenisz SzövetségOrszággyűlés