Még nem tudni, mikor oldják fel a beutazók karanténját

Tegnapról mára 42-vel emelkedett a fertőzöttek száma, óvatosságra intenek az újranyitott játszóterek és vásárok terén és a határon három órás a várakozás. Eddig 33 idősotthonban 826 ott lakó és 139 dolgozó fertőződött meg és 110-en hunytak el. Operatív törzs.

Eddig 784-en használják a koronavírus-fertőzöttek kontaktjainak kutatására kifejlesztett mobilalkalmazást, karanténban 10932 ember van, a járvánnyal kapcsolatban 890 eset volt rendőri intézkedés – mondta el Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján.


Kifejtette, hogy ebből 102 ember ellen rémhír-terjesztés miatt, 27-tel szemben közveszéllyel fenyegetésért intézkedtek, 21-en pedig járványügyi szabályszegést követtek el. Most Tompán és Röszkén is 3 órás várakozási idő a belépő oldalon, bár ez utóbbinál hozzátette: kifelé „csak” egy órát kell várni.

Tegnapról mára 42 fővel emelkedett a fertőzöttek száma – erről már Müller Cecília országos tiszti főorvos beszélt. Később újságírói kérdésre elmondta: az esetek 6 megyéből és a fővárosból kerültek ki, köztük Fejérből, Komárom-Esztergom, Nógrádból, Pest és Zala megyéből.

Öten a budapesti Kamaraerdei Idősek Otthonában, négyen pedig a zalai Külső-Kórház úti Gondoskodás Egyesített Szociális Intézményből, a többiek nem zárt közösségben fertőződtek meg.

Müller elmondta: 1774 az aktív fertőzöttek száma, 539-en szorulnak kórházi kezelésre és 29-en vannak lélegeztetőgépen. Hozzátette: az adattisztítás folyamatos elsősorban az okoz pontatlanságot, hogy többször nem az a bejelentett lakhelye valakinek, ahol elkapja a vírust, emiatt változnak némileg folyamatosan a közölt megyei adatsorok.

Az újranyitó játszóterekről elmondta: nem tartja reálisnak, hogy a gyerekek maszkban játsszanak vagy betartsák a távolságot, leginkább a játékok fertőtlenítésére és a kézmosásra hívta fel a figyelmet, illetve, hogy például a homokozóban rendszeresen cseréljék a homokot és a gyerekek külön kulacsból igyanak.

Kérdésekre az országba beutazókra nézve kötelező karantén megszüntetéséről és az idősotthonokban a látogatási tilalom feloldásáról még nem mondott semmi konkrétat, egyeztetnek és figyelik az adatokat, utána születik döntés.

A vérplazma-terápia is egyfajta kutatómunkának köszönhető, amit sok helyen folytatnak – mondta el az itthon zajló tudományos erőfeszítésekről. Az újranyitó vásárokról pedig azt mondta: a rendezvények szervezői felkészülten várják a vevőket, akik szintén tartsák be higéniás normákat, például a kézmosás vagy a hulladékgyűjtés terén.

operatív törzs