Még mindig velünk van a koronavírus

Magyarországon a koronavírus-járvány jelenleg mérsékelten zajlik, ami köszönhető a magas átoltottságnak is. Fontos, hogy a betegség jelentkezésekor elvégezzük a covid gyorstesztet, mert más felső légúti betegségek is hasonló tüneteket mutatnak.

Az elmúlt héten összesen 4 098 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 2 162 093 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 61 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 48 245 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 2 098 240 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 15 608 főre csökkent. Jelenleg 770 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

Szerencsére jóval enyhébb tüneteket produkál a vírus mostani mutációja, így egy jó immunrendszerrel bíró beteg néhány nap alatt ismét visszanyerheti az erejét. Viszont a környezetünk védelme érdekében fontos, hogy teszteljünk, ugyanis így tudjuk megóvni a velünk közvetlen kapcsolatban lévőket a fertőzéstől. Jellemzően a fertőzöttek csak enyhe, közepesen súlyos tünetekkel esnek át a fertőzésen, főként megfázásszerű tünetek (torokfájás, fejfájás, köhögés, orrfolyás) alakulnak ki. A láz, a légszomj, az ízérzékelés elvesztése és a szaglásvesztés ma már kevésbé gyakori panasz, mint a korábbi mutációk esetében.

Koronavírus-világjárvány (COVID-19)