Még a szobájából sem mehet ki Ugrai Panna az edzőtáborban

A balatonfűzfői karantén-edzőtáborban készül kilencedik napja Ugrai Panna. A Hód Úszó SE utánpótlás válogatott versenyzője még a szomszéd szobába sem mehet át társaihoz, de jövő héttől már itthon edzene.

Egy edzőtábor egyébként sem leányálom, ám az utánpótlás válogatott úszók számára szervezett két hetes összetartás a fizikai mellett mentális kihívás is. Megírtuk, milyen szigorú előírásokat kell betartaniuk a sportolóknak. Ugrai Pannát személyes tapasztalatairól is megkérdeztük.

Amennyire csak lehet, el vagyunk különítve egymástól. Két csoportra osztottak bennünket, a két társaság külön étkezik, külön idősávban és egyenként külön pályán úszunk. Kétágyas szobákban vagyunk elhelyezve a szálláson, ahol azt is megtiltották, hogy a pihenő időben vagy este társainkhoz átmenjünk a másik szobába – mondta lapunk a fiatal sportoló.

Hat hetes víztelenség után ugorhattak medencébe az ország legjobb úszói, ekkora kihagyás igazán ritka ebben a sportágban. – Kezdésnek 200 méter gyorsot kellett úsznunk a bemelegítésnél, nagyon fura volt először tempózni. Az első napon 3000 méter volt a feladat, azóta fokozatosan emelik az adagot. Naponta kétszer másfél órát vagyunk vízben, és már szárazföldi munka is társult a vízihez. Valójában beletelt egy hétbe, hogy elkezdtem érezni a vizet. Ugyanakkor ott bujkál bennünk, hogy egyelőre kissé céltalanul készülünk – utalt a versenyekkel kapcsolatos bizonytalanságra Panna.

Az ugyanis már eldőlt, hogy eredetileg erre az évre tervezett budapesti Európa-bajnokságból idén nem lesz semmi, és az utánpótlás kontinenstornákat is lefújta 2020-ban az európai szövetség. – Valahol mélyen számítottam rá, hogy ez lesz. Jelenleg az egyetlen biztosnak tűnő viadal a márciusban elhalasztott és decemberre elcsúsztatott felnőtt országos bajnokság. Ezen kívül nincs semmilyen támpontunk, amihez igazíthatnánk a felkészülésünket. Ami még biztos, ezen a héten Balatonfűzfőn maradok, de ahogy hallom, szerdán Vásárhelyen is nyit a strand, ezért jövő héttől otthon szeretném folytatni az edzéseket – tette hozzá a fiatal tehetség.

Hód Úszó SEúszás