Még a fideszesek harmada is támogatja a pedagógusokat

A fideszes szavazók egyharmada is a tiltakozó tanárok mellett áll – derült ki a Publicus Intézet Népszavának készített reprezentatív felméréséből. A politikai megosztottság azonban ebben a kérdésben is jelentős.

A kutatásban a megkérdezettek 96 százaléka nyilatkozott úgy, hallott már arról, hogy a pedagógusok polgári engedetlenséggel és sztrájkkal tiltakoznak többek között az alacsony bérek, a túlterheltség és a sztrájkjog törvényi korlátozása miatt. A válaszadók 69 százaléka támogatja is a tanárok tiltakozását.

A kérdésben azonban jelentős a politikai megosztottság is: míg az ellenzéki szavazók döntő többsége, 96 százaléka támogatja a pedagógusokat, addig a kormánypártiak körében ez az arány 33 százalék. A magukat bizonytalan szavazónak tartó válaszadók körében 72 százalékos volt a tanárok támogatottsága.

A felmérésben résztvevők 33 százalékának van iskoláskorú gyereke, közülük pedig72 százalék mondta azt, hogy támogatnák a pedagógusok munkabeszüntetését azzal, hogy sztrájk idején nem vinnék be az iskolába a gyermekét, vagy idősebb gyerek esetén hozzájárulnának, hogy ne menjen iskolába.

Ha ezt a kérdést pártreferencia alapján nézzük, akkor kiderül, hogy a kormánypárti szülők közül is negyven százalék támogatná ilyen formában a tanárok munkabeszüntetését.

A kutatásban arra is rákérdeztek, egyetértenek-e azzal a gyakorlattal, amely szerint a sztrájkoló tanároktól több bért vonnak le, mint amennyit órájuk elmaradt a munkabeszüntetés miatt. A kormánypártiak 62 százaléka inkább nem ért egyet ezzel, 19 százalékuk pedig elfogadhatónak tartja ezt. Az ellenzékiek 96 százaléka, a bizonytalan politikai hovatartozásúak 87 százaléka szerint ez a gyakorlat inkább nem elfogadható.

A megkérdezettek 72 százaléka nem értett egyet azzal a kormányzati állítással, hogy csak akkor lehet emelni a pedagógusbéreket, ha az Európai Unió pénzt ad erre.

Azok aránya, akik teljesen vagy inkább a kormány álláspontja felé hajlanak, összesen 20 százalék volt.

A Publicus Intézet telefonos adatfelvétele 2022. október 3-6. között történt, a mintába 1007 fő került. A kutatás eredményeként kapott adatbázis a magyarországi felnőtt népességre nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív.

felméréspedagógussztrájkPublicus Intézet