Mécsesek a Hospice Világnapján

Megemlékezést tartottak a a Zrínyi utcán a „Méltóság Mezeje” hospice-emléktáblánál. A Lőkösné Nagy Sarolta által felkarolt eseményt Arany-Tóth Katalin képviselő viszi tovább.

A Hospice szolgálatot szimbolizáló nárciszt ősszel kell elültetni, tavasszal virágzik. Az élet körforgását is jelképező virág köré szerveztek a hospice mozgalomban eseményeket. Ez a növény a jelképe a súlyos betegségük végstádiumában levő, elsősorban daganatos betegek humánus, emberi méltóságukat megőrző ellátásának.

Kenéz Józsefné Júlia hospice-szakápoló elmondta portálunknak, hogy Vásárhelyen a 2000-es években kezdődött a Hospice Világnapja alkalmából egy programsorozat, amelyben a figyelmet szerették volna felhívni a hospice-ra, tabumentesíteni az élet elmaradhatatlan részét, a halált. Aztán hosszú évekig feledésbe merült, de Lőkösné Nagy Sarolta képviselő újra felkarolta az ügyet, és a Reménysugár Klub tagjaival közösen évek óta ismét figyelmet szentelnek ennek az eseménynek.

A vasárnap délutáni megemlékezésen Arany-Tóth Katalin köszöntötte az egybegyűlteket, aki elmondta, hogy a cselekvő szolidaritás szükségességére hívják fel a figyelmet. A haldoklók ellátására nem csak szakmai segítségre, hanem társadalmi szintű nyitottságra és elfogadásra is szükség van. Hangsúlyozta, az otthon biztonsága nagyon fontos, ahogyan a nyugalmat és méltóságot biztosító családtagok és a szaksegítség az ellátottal egy olyan hármas egységet tudnak képezni, amely elengedhetetlen abban a fájdalmas folyamatban, amelynek része az elengedés. Ebben nyújt óriási segítséget a hospice.

A képviselő elmondta, hogy a mindazok előtt tisztelegnek és gondolnak azokra, akik ebben az életfeladatban bármilyen formában érintettek. A hozzátartozók, a szakemberek és a szenvedéseiket méltósággal viselt embertásaik felé.

A megemlékezésen a Kárász József Irodalmi Kör által összeállított verseket Rácz Attila adta elő, majd Lőkös Mihály klarinét-muzsikáját csodálhatták meg a résztvevők.

A megemlékezés végén Arany-Tóth Katalin képviselő, a szemléletformálást felkaroló Lőkösné Nagy Sarolta és Kenéz Józsefné Júlia elhelyezték a „Méltóság Mezeje” hospice-emléktáblánál az emlékezés koszorúját. A résztvevők pedig mécseseket helyeztek el az emléktábla körül.

Arany-Tóth KatalinHódmezővásárhelyHospiceKenéz JózsefnéLőkösné Nagy Saroltamegemlékezésvásárhelyi hírek