Mától a Szegedi Tudományegyetemen is kötelező a védőoltás

Egy ma megjelent rektori-kancellári együttes utasítás keretében mostantól a Szegedi Tudományegyetem valamennyi munkavállalójának vagy munkavégzésre irányuló bármely jogviszonyban álló személyének kötelező a védőoltás felvétele. Ez természetesen vonatkozik a hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Karra is.

Aki eddig nem vette fel a védőoltást, az egydózisú oltóanyag esetében 45 napon belül, kétdózisú esetében pedig a védőoltás második dózisát az oltóorvos által meghatározott időpontban köteles felvenni.

Egyedül azoknak nem, akiknek részére egészségügyi indokból ellenjavalt a védőoltás felvétele és ezt orvosi szakvélemény is alátámasztja, továbbá azokra a személyekre sem vonatkozik az utasítás, akiknek korábban már kötelezővé tették a védőoltás felvételét.

A védőoltás felvételét a foglalkoztatott az utasítás hatálybalépését követő 45 napon belül köteles hitelt érdemlően igazolni a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány (személyazonosító igazolvány, érvényes útlevél vagy kártyaformátumú vezetői engedély) bemutatásával.

A foglalkoztatottak, akik nem tesznek eleget az utasításnak, azokat legfeljebb egy év fizetés nélküli szabadságra küldhetőek, majd ezt követően jogviszonyuk megszüntetésre is kerülhet. Az egyéb jogviszonyban foglalkoztatottak esetében az oltási igazolás, vagy az orvosi szakvélemény hiányában az Egyetem a velük fennálló szerződését felmondja.

kötelező védőoltásSzegedi Tudományegyetem