Matekból és szövegértésből viszi a prímet a Bethlen és a Németh László

Hogyan teljesítenek a magyarországi diákok matematikából és szövegértésből? Ezt vizsgálta az elmúlt tanévben az Oktatási Hivatal, a kompetenciamérés eredményeit az interneten tette közzé. Megnéztük, milyen eredményeket produkáltak a hódmezővásárhelyi, illetve a helyi szakképzési centrum által fenntartott, más településeken lévő intézmények tanulói. Vegyes a kép.

A 6. évfolyamot vizsgálva Hódmezővásárhely iskolái között mindkét téren országos átlag fölött teljesített a Bethlen és a Németh László gimnázium, a kertvárosi katolikus Hóvirág utcai telephelye és a Szőnyi református általános iskola. A katolikus iskola Bartók Béla utcai telephelyén matekból átlag fölöttinek, szövegértésből átlagosnak bizonyultak a gyerekek. Mindkettőből az átlagot hozta a Klauzál és a Szent István iskola. A Liszt és a Varga Tamás szövegértésből az országos szintnek felel meg, matematikából alatta van.

Nyolcadikosoknál nagyon hasonló a kép: a nyolc évfolyamos gimnáziumi képzést folytató Bethlen, a Németh László hat osztályos képzése, a katolikus iskola Hóvirág utcai telephelye viszi a prímet. Érdekes, hogy a Németh László általános iskolai tagozata viszont mindkét területen alulteljesített. Mindkét téren az országos átlagot hozta a Szent István és a Varga Tamás. Átlagosan sikerült a teszt szövegértésből a Klauzálban, a Lisztben és a Szőnyiben. Matematikából a szőnyis nyolcadikosok átlag fölött írtak, a klauzálosok és a lisztesek viszont az alatt.

A tizedikesek kompetenciamérésénél ugyancsak a Bethlen (a négy és a nyolc évfolyamos képzés egyaránt) és a Németh László diákjai remekeltek. A szakképzési centrum által fenntartott iskolák közül a Kalmár és a Corvin szakközepes részlege mindkét mérésen hozta az átlagot, a Gregus szakközepesei szövegértésből. Nem érték el az átlagot egyik téren sem a Gregus, a Corvin, a Kalmár szakiskolásai, az Eötvös szakközepesei.

Tekintettel arra, hogy a HSZC két másik városban is tart fenn iskolákat, 10. osztály esetében tekintsünk ki kissé Hódmezővásárhelyről. A szentesi Pollákosok remek eredményt értek el matematikából, szövegértésből átlagosan teljesítettek. Szentesen a Boros diákjai jobban, a Zsoldosé gyengébben, Csongrádon a Sághy tanulói átlagos, vagy az alatti teszteket írtak.

kompetenciamérésOktatási Hivatal