Második napja osztja a város a tűzifát

Csütörtökön huszonöten, ma még huszonöten vehették át az egy köbméternyi szociális tűzifát azok, akik azt kérelmezték a várostól. Az osztás ezzel nem ért véget.

– Egy hónapig biztos kitart, de lehet, hogy még tovább is, ez a fa – mondta Szűcs Tiborné, aki egy kis segítséggel maga pakolta fel a tűzifát. – Nagyon nagy segítség ez nekem, mert nagyon drága lett a fa és nem is nagyon lehet kapni. Gázzal nem is nagyon tudok fűteni, azt inkább a fürdésnél és a mosogatáshoz használom, vegyes tüzelésű kazánnal fűtök. Nyáron sikerült harminc mázsa száraz fát vennem akciósan, százötvenezer forintért – tette hozzá. Szűcsné az idén kért először fát, ugyanis tavaly még nem is tudta, hogy szociális tüzelőt lehet igényelni az önkormányzattól.

A Vámház utcai telephelyre időpontra és az önkormányzat által kiküldött határozat birtokában sorra érkeztek az utánfutós autók vagy a kisteherjárművek a fáért, melyeket a HVSZ Zrt. munkatársai összedarabolva, egy-egy köbméteres kupacokban tároltak. Egy-egy kupacban 5 mázsányi fa volt.

Ezek közül mindenki a számára legszimpatikusabbat választotta. Volt, aki a kisebb, azaz könnyebben felpakolható, de akadt, aki a nagyobb darabokat is tartalmazó farakást választotta. (Bár nem volt nagy különbség: melyikben voltak kisebb vagy nagyobb fadarabok.)

– Nem segített a legszegényebbeken a kormány által átalakított, megszüntetett rezsicsökkentés. A legszegényebbek jelentős része tűzifával fűt, ezért a szociális tűzifa programunk ezeket az embereket hívatott segíteni – mondta Márki-Zay Péter polgármester, aki maga is ellátogatott az osztás helyszínére. – Örömmel látom, hogy a kérésünknek megfelelően a mi saját vágású és már korábban itt lévő, kiszáradt tűzifánkat a most frissen a Dalerdtől vásárolt tűzifával vegyítve mindenkinek azokos arányban sikerül adni egy-egy erdei köbméteren belül száraz, könnyebben gyújtható fát és a most frissen vágottat.

Az önkormányzat egyébként összesen 260 köbméter szociális fával segíti a rászorulókat. A mostani osztást decemberben, januárban és februárban is folytatják. Tavaly egyébként 250-en kaptak tűzifát, az idén 260-an, a kiosztható mennyiséget amúgy a beszerezhető tűzifára fordítható költség szabja meg. A fát a város a Dalerd Zrt-től vásárolta, illetve a szétosztott tüzelő egy része azokból az életveszélyes fákból származik, melyeket a közelmúltban voltak kénytelenek kivágatni a mártélyi üdülőterületen.

Egyébként fanyesedék gyűjtés is indult a Kása-erdőben. Ennek részleteiről korábban itt írtunk.

Márki-Zay Péterosztástűzifa