Máshova szánnák a BMX cross pályát a vásárhelyi bringások, aminek megépítéséhez 15 milliót nyertek

12 ezer négyzetméteres BMX cross pályát álmodott meg Vásásárhelyen az Alföldi Kerekesek Egyesülete, amihez a rajtgépet önerőből megvásárolták és a minap 15 millió forint uniós támogatást is nyertek, ám a helyszínnek szánt önkormányzati terület kiválasztása még nem zárult le, pedig az idő sürget.

Évente legalább három versenyt, köztük egy országos bajnokságot rendezne azon a tervekben szereplő BMX cross pályán az Alföldi Kerekesek Egyesülete, amelynek kialakításához a napokban 15,3 millió forint uniós támogatást nyertek a helyi közösségek fejlesztésére szolgáló CLLD program keretében. A támogatói döntést közlő kormányzati portál projekttájékoztatója alapján a létesítmény a földhivatali nyilvántartás szerint egy nádas, mocsaras önkormányzati területen épülne meg, azonban a vásárhelyi bringás szervezet – amelynek 55 versenyzője van, s közülük 14-en nemzetközi viadalokon is képviselik a várost – máshol szeretné kialakítani a 12 ezer négyzetméteres a pályát.

– A pályázati lehetőség igen rövid mivolta miatt került a beadványunkba a jelenlegi terület, mivel az egyesület által megépítendő pálya helyéről nem sikerült az önkormányzattal megegyezésre jutnunk. A polgármester úrral , aki nagyon lelkesen és örömmel fogadta ezen kezdeményezést, folyamatosan egyeztetve a jelenleginél alkalmasabb helyszínt keresünk, és helyszínmódosítással kívánunk élni  mivel az említett terület a szülők, gyermekek számára nem elfogadható, és még ha az is lenne, a terület lapossága miatt maga a feltöltése meghaladná a teljes költségvetését a pályának. Sajnos a polgármester úrral ellentétben úgy érezzük, rajta és rajtunk kívül mások nem viselik szívükön egy új, mindenki számára megfelelő helyszínen megvalósuló létesítmény sorsát városunkban, így a folyamatos egyeztetések a hivatallal nehézkesek – nyilatkozta lapunknak Hegedűs János.

– Mivel a pályázati összeg a tényleges költségvetést nem éri el, így az első lépcső valósulhatna meg a megálmodott kerékpáros centrumból , ami a BMX Racing szakágnak – ami olimpiai sportág – adna otthont. A nemzetközi színvonalú pálya tervei elkészültek, és a pályához tartozó rajtgép beszerzése Hollandiából önerőből megvalósult, azonban így tovább lépni sajnos nem tudunk. A Magyar Kerékpáros Szövetséggel folyamatos tárgyalások folynak, és jelenleg kidolgozás alatt áll a sportág távlati terveinek, fejlesztési lehetőségeinek  kidolgozása, amelyben egyesületünk aktív szerepet vállal – tette hozzá az egyesület elnöke.

Fotó: AKE

A szervezet még nem kapott hivatalos értesítést, az viszont fontos, hogy a cselekvési ütemterv szerint a megvalósulás tervezett ideje 1 év, ennek tükrében azonban a területi igényünkről folyó egyeztetés lassan halad.

– Úgy gondolom, egy esetleges városunkkal történő sikertelen helyszín egyeztetés után a többség egyetértése nélkül nem vállalhatjuk a létesítmény megépítését, mivel a jelenlegi helyszínre a szülők többsége nem vinné ki a gyermekét, és egy kihasználatlan pálya megépítése értelmetlen lenne. Bízunk a polgármester ígéretében és abban, hogy a hivatal mindent megtesz azért, hogy méltó helye lehessen egy olimpiai sportágnak otthont adó pályának településünkön, hogy ezáltal Hódmezővásárhely végre ismét elfoglalhatná méltó helyét a kerékpáros sportok térképén – hangsúlyozta Hegedűs János.

Alföldi Kerekesek EgyesületeBMX-Crosskerékpáruniós támogatás