Másfél év alatt teljesítette választási ígéreteinek jelentős részét Márki-Zay Péter

Az Ígéretfigyelő összesítése szerint második polgármesteri ciklusának 55 választási ígéretéből 41-et már most teljesített, 9 további program pedig már folyamatban van.

A magyaroknak elegük van a felelőtlenül ígérgető és korrupt politikusokból, elegük van abból, hogy legtöbb helyen nem a település, hanem a polgármester gazdagszik. Polgármesterként bebizonyítottam, hogy lehet becsületesen és eredményesen vezetni egy várost. Politikusként megmutattam, hogy felelőtlen ígéretek helyett az embereknek fontos problémák megoldásán kell dolgozni. Miniszterelnök-jelöltként pedig azt szeretném megmutatni, hogy ami működik Hódmezővásárhelyen, az megvalósítható országos szinten is. Az én bizonyítványomban az szerepel: megígérte, mögcsinálta” – írja keddi közleményében Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje, a város polgármestere.

Az eddig elért legfontosabb eredmények között szerepel, hogy Márki-Zay Péter megszüntette a korrupciót a városban és megnyitotta a közbeszerzéseket mindenki előtt. Az önkormányzati cégek működését átvilágították és hatékonyabbá tették. A hivatalok modernizációjának egyik lépéseként egyablakos ügyfélszolgálatot vezettek be, hogy megkönnyítsék a lakosok számára az ügyintézést.

Az elmúlt másfél évben például újjászervezték az idősügyi tanácsot, nyelvvizsgaprogramot indítottak a fiataloknak, és sikeresen bevezették a felzárkóztató és tehetséggondozó Petra modellprogramot.

A gazdaságfejlesztés és az adózós területén is számos innovációt vezettek be. Így helyi vállalkozókból gazdaságfejlesztési egyesületet hoztak létre és 30%-kal csökkentették a vállalkozások építményadóját Hódmezővásárhelyen.

Az egyik szimbolikus lépésként lecserélték az előző, fideszes városvezetés által felszereltetett, az Unió csalás elleni hivatala szerint is korrupciógyanús, túlárazott és rossz minőségű Elios-lámpákat.

Nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre is: megalkották a városi klímastratégiát és a témával foglalkozó Zöld Pont irodát hoztak létre a lakosok pályázatokban való sikeres részvételének támogatására. A stratégiai kérdések mellett olyan gyakorlati lépésekre is nagy hangsúlyt fektetnek, mint az önkéntes szemétszedési és faültetési akciók megrendezése.

Márki-Zay Péter a várost három évvel ezelőtt 10 milliárdos adóssággal vette át, azóta ebből 4,2 milliárdot törlesztett, immár naprakészen kifizetik a vállalkozókat. Az elszámoltatás keretében Lázár János eddig 22 millió forint bérleti díjat fizetett az önkormányzattól engedély nélkül elkerített útért.

A még megoldandó feladatok között szerepel a fásítási program, aszfaltozott kerékpárutak építése, egy zenekari próbaterem kialakítása, valamint az e-demokrácia szoftver bevezetése a már működő városkártya-rendszerre alapozva. A három napig sikeresen működő ingyenes óránkénti buszjáratokat a kormányhivatal leállította, de remélhetőleg újra fognak indulni.

HódmezővásárhelyMárki-Zay PéterVálasztás