Maruzsa Zoltán: koránt sincs kőbe vésve az április 7-i iskolanyitás

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára szerint koránt sincs kőbe vésve az április 7-i iskolanyitás, de az egészen biztos, hogy nem kell otthon tölteni a tanévből hátralévő összes időt. 

Kizártnak tartom, hogy a tanév végéig így maradjon a digitális munkarend, de kell ahhoz némi optimizmus, hogy az április 7-i nyitást kőbe vésettnek vegyük. Jelenleg valószínűbb, hogy a jelenléti nevelés és oktatás visszaállítása kitolódhat egy kicsit, de ehhez is látni kell a következő két hét fejleményeit. Mi természetesen azt szeretnénk, ha minél előbb visszatérhetnének a diákok a köznevelési intézményekbe, amint erre lehetőség lesz – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Maruzsa Zoltán.

Noha Orbán Viktor múlt pénteken azt mondta, jó esély van arra, hogy az iskolákat újra tudják nyitni, lapunkban már március 12-én azt írtuk, ha a járvány eddigi hullámait, a bevezetett korlátozások hatását és a kormányzati információkat együttesen vizsgáljuk, nem valószínű, hogy a tavaszi szünet után visszaengedik a tanulókat az általános iskolákba. Azóta jelentősen romlottak a járványügyi körülmények, és a mai lapinterjúban sem került szóba, hogy a pedagógusok és más oktatási dolgozók külön csoportként elsőbbséget élvezzenek az oltási rendben.

Az érettségi kapcsán az államtitkár hozzátette, a nagy kérdés az, hogy egyáltalán könnyítés-e a diákoknak az, ha nem lesz szóbeli. Technikailag persze egy vizsgaalkalom kevesebb, mint kettő, de nagyon sokan vannak, akik szóban eredményesebbek, mint írásban, és számukra a szóbeli vizsga kifejezetten jó javítási lehetőség, ez főleg igaz például az idegen nyelvre. Tavaly is csak az írásbeli időpontjáig volt népszerű, hogy nem lesznek szóbelik, de azután kimondottan sok kérést kap a minisztérium, hogy szeretnének szóban javítani, és engedjék őket vizsgázni. A szaktárca mindenre nyitott, de az érettségi vizsgák forgatókönyvét végső soron az aktuális járványhelyzet fogja meghatározni. 

érettségikorlátozásközoktatásMaruzsa ZoltánOrbán Viktor