Mártélyiak segítenek árvíz miatt nehéz helyzetbe jutott német testvértelepülésnek

Nem csak a település vezetését, de a mártélyi embereket is megérintették a németországi testvértelepülésre, Altenahrra zúduló nagy mennyiségű esőről, és a kiöntő folyó következtében elárasztott városról szóló hírek és az ennek következtében segítségre szoruló emberek. Éppen ezért pénzbeli, valamint tisztítószerek és tartós élelmiszerek által természetbeni gyűjtést indítottak a rászoruló lakók számára.

A természetbeni gyűjtés július 19-én, hétfőn indul Mártélyon a könyvtárban és a polgármesteri hivatal épületében, a pénzbeli gyűjtés jelenleg is folyik már. Dr. Putz Anita, Mártély polgármestere a Hódpressnek elmondta, már érkezett is felajánlás.

Aki pénzbeli adománnyal szeretnék támogatni Altenahr lakóit, az a Takarékbank Zrt. 57400262-18983766 számú számlájára utalhatnak. A közleménybe azt kérik, írják be: Altenahr.

A mártélyi önkormányzat célja, hogy, hogy néhány héten belül, az ár levonulta után, útnak indítsanak egy kisbuszt, ahogy írják, erős férfi önkéntesek jelentkezését várják, hogy segíthessünk német barátaiknak lakóhelyük újraépítésében. A magyar és a német település lakói szoros barátságot ápolnak immár 2 évtizede.

Fotó: Mártély önkormányzat

Somodi Ágnes, az önkormányzat munkatársa a Hódpressnek azt nyilatkozta, egyelőre víz, áram és mobil hálózat sincs a környéken. Egy ott lakó mártélyi nő, aki kisgyermekével él kint azt mondta, elvitte a házukat a víz. Voltak olyanok is, akiket a tetőről mentettek ki. Jelenleg a helyi katasztrófavédelem is a helyszínen van, és a hadsereg is tankokkal vonul fel, az utak helyreállítására, amely most elsőbbséget élvez.

Már kapcsolatba leptek az ottani polgármesterrel, az ifjúsági iroda vezetőjével, hogy miben tudnának segíteni.

Fotó: Mártély önkormányzat

A német néppel egyébként kifejezte szolidaritását Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök is, előbbi pedig felajánlotta, hogy Magyarország minden rendelkezésre álló segítséget megad az árvíz sújtotta területeken élőknek.

AltenahrárvízkaritációMártélytestvértelepülés