Mártélyi iskola: bíznak az ombudsmanban, de akár egy év után is újranyitnák

Maruzsa Zoltán államtitkár is örült volna, ha átveszik a mártélyi iskolát a reformátusok, majd szóltak, hogy mégsem – erről beszélt Putz Anita mai sajtótájékoztatóján. Az oktatási jogok biztosától várják, hogy kikényszeríts, hogy a tankerület még egy évig tartsa fenn a mártélyi iskolát, amíg átveheti a katolikus egyházmegye. A szülők kitartanak, nem keresnek új iskolát.

A Maruzsa Zoltán közoktatási államtitkár a vele való egyeztetésen örült annak, hogy a reformátusok átvennék az iskolát, ám végül délután befutott a telefon Bán Csabától, hogy ezt mégsem tennék meg – mondta Putz Anita mártélyi polgármester ma délelőtti sajtótájékoztatóján. A városvezető szerint az államtitkár azt mondta, nem tud mit tenni, az iskolabezárás már eldőlt. Beszélt arról, hogy – amint tegnap elsőként megírtuk – az önkormányzat és a szülők Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsmanhoz fordulnak, hogy megállapítsa a tankerület döntésének a jogszerűtlenségét és vonassa vissza velük azt.

Újságírói kérdésekre elmondta, azért nem tudták a katolikusok idéntől átvenni, mert ők új intézményt akartak létrehozni, nem egy meglévő iskola új telephelyét, amelyre lehetőség lett volna úgy is, hogy kicsúsztak a februári, a fenntartóváltás bejelentéséhez a törvény által előírt határidőből, mivel csak később értesültek az iskolabezárás tervéről. A polgármester akár egy év után is újranyitná az intézményt. A szülők nem akarják városi, nagyobb létszámú iskolába vinni sokszor nehézségekkel is küzdő gyerekeiket, ezért kivárnak, bíznak az oktatási jogok biztosában.

Az államtitkár örült volna, ha átveszik

– Nagyon kedvesen fogadott minket, de azt mondta, teljesen mindegy, mit csinálunk, ez a dolog már el van döntve, szeptembertől nem fogja tudni kinyitni a mártélyi iskola a kapuit – idézte fel lapunk kérdésére a Maruzsával való egyeztetést Putz Anita.

– emlékezett vissza. Elmondták neki, hogy egyeztettek a reformátusokkal, és – ahogy akkor állt -, átvennék, amelynek a polgármester elmondása szerint örült is az államtitkár. „Mi vállaltuk, hogy a létszámot föl fogjuk tornázni, ez egy egyházi beállítottságú falu vallásos emberekkel” – tette hozzá. Ezt követően tudták meg, hogy ez mégsem sikerül.

– Mindent hajlandóak lettünk volna fizetni, minden segítséget felajánlottunk – mondta Putz arra, hogy Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkipásztora szerint rosszak a körülmények és sokmilliós mínuszra jöttek volna ki. A polgármester egyébként megköszönte Bán munkáját, aki szerinte elment a végsőkig és egy nagyon igaz embert ismert meg a szemében.

Várják az ombudsman válaszát

„Államtitkár úr elismerte, hogy Balázs József tankerületi vezető hibázott, mert neki már októberben kellett volna utalnia arra, hogy ha valamit nem talál rendben és ez nem történt meg. Mindennel meg volt elégedve és távlati tervekről is beszélt” – mondta a polgármester arról, hogy szerinte a tankerület többször is szabályt sértett, amikor későn jelentette be, hogy bezárná az oktatási intézményt.

Ezért Aáry-Tamás Lajoshoz, az oktatási jogok biztosához fordultak, akitől azt szeretnék elérni, állapítsa meg, hogy jogtalan volt az eljárás és kötelezze a tankerületet arra, hogy legalább még egy évig tartsa fenn az iskolát. A beadványt múlt pénteken tette meg az önkormányzat, majd külön tettek egyet a szülők is. Most erre várják a választ.

A Hódpress birtokába került beadványban azzal érvelnek, hogy a döntés meghozatala előtt nem történtek meg a köznevelési törvény által előírt szükséges egyeztetések. Emellett azt is leírják, a település demográfiai adatai alapján fenn kell tartani az iskolát.

Egy év után is újranyitnák

A reformátusok azért tudták volna már idén átvenni, mert egy már meglévő hódmezővásárhelyi iskola új telephelyeként nem kell átmenni ugyanazon a procedúrán, mint új intézmény esetén. Ezt azonban a katolikusok nem akarták megtenni, új intézményt indítanának, ezt csak egy év kihagyás után tudnák megtenni, a városvezető szerint azonban nem adják fel a küzdelmet, és ha úgy alakul, akár a következő tanévben is újranyitnák az intézményt.

A sajtótájékoztatón – ahogy portálunk exkluzív élő közvetítésén is látható – többször is a helyi érintett szülők is közbeszóltak, elmondták véleményüket. Azt firtató kérdésünkre, mit tennének, ha negatív döntést hoz az ombudsman, azt felelték, nem erre készülnek, bíznak az igazukban.

A fórumon többször előkerült Lázár János, a térség fideszes önkormányzati képviselőjének neve, akit kértek, hogy álljon a mártélyi iskola mellé, de elmondásuk szerint nem érték el. Többen elmondták egyébként, hogy a mellett, hogy a falu életét is visszavetné, ha nem lenne iskolája, nem is akarják a kis közösség helyett harmincfős osztályba küldeni a gyerekeiket Vásárhelyre.

MártélyMártélyi iskolaMaruzsa ZoltánPutz Anita