Mártély suttog

Van mártélyi, aki a jelöltek feléről tőlünk hallott először, és van olyan falubeli, aki szerint az aspiránsok fele alkalmatlan képviselőnek. Tettünk egy rövid sétát az időközi választásra készülő községben.

Továbbra sem úgy fest Mártély, mint ahol bő két hét múlva időközi önkormányzati választásokat rendeznek. A kíváncsi jöttment többet tud meg a helyi halászélet meghatározó alakjairól az egyik utcasarokra elhelyezett tájékoztató tábláról, mint arról, mégis kik szeretnék irányítani a jelenleg 1314 lelkes falut az augusztus 7-i referendumot követően. Ennél csak az meglepőbb az óriásplakátok és a Facebook korszakában, hogy a falubeliekhez sem jut el minden információ, az önreklám finoman szólva sincs felpörgetve, holott komoly derbi készül, hiszen a polgármesterségért ketten, a hat képviselői mandátumért 15 jelölt verseng.

Zsuzsát sikerül megszólítanunk, miközben buszra vár, ami késik. A választás kapcsán beismeri, nem túl tájékozott, de nagyon nincs is miből gyarapítani ismereteit, mert csak egy fényképes szórólapot dobtak be hozzájuk ezidáig, és az azon szereplő polgármesterjelölt férfit sem ismeri, nem mártélyi. Nem tud meghirdetett fórumokról, viszont azt tapasztalja, itt-ott utcai beszélgetői partikon kerül szóba a téma, kis társaságban, egymás között vesézik ki az emberek a közéleti véleményüket.

A faluház mögötti presszó teraszán egy idős férfi ücsörög, az asztalon előtte egy rövid meg egy hosszú ital. Bemutatkozom, ő csak szigorú tekintettel visszaköszön, és amikor felvetem, hogy a választások kapcsán érdeklődnék, rögtön rávágja, ő nem politizál. Szavazni sem fog? Ja, de arra elmegyek – feleli, s bólint, hogy leülhetek hozzá. Felemlegeti, hogy 2019 őszén még buli is volt a kampány idején, most meg tényleg semmi. Úgy fogalmaz, ő tisztában van a jelöltek személyével kapcsolatban, és azon állásponton van, akad nem egy, aki nem érdemes közéleti pozícióra, sőt közel fele egyáltalán nem alkalmas arra, hogy a község ügyeit vigye. „Anitka elrúgta a pöttyöst” – buggyan ki belőle. Arra a kérdésre ő sem tud felelni, vajon hol folyik a kampány, a megfejtést egy mellé telepedő kortársa dobja fel, aki szerint a minap is volt egy ilyen rendezvény, vagy inkább baráti csevej, ahova ismerősöket hívtak meg, s oda például őt is invitálták.

– Én már találkoztam Ambrus István és csapatán kívül más jelöltek szórólapjaival, az enyém is kikerül napokon belül – mondta lapunknak az egyik mártélyi képviselőjelölt hölgy. Név nélkül elárulta, egyes aspiránsok között jött létre összefogás, szoktak egymással egyeztetni, de ez nem általános. – Ki mit tett le eddig az asztalra, szerintem ezen fog múlni, hogy kik mellé teszik le a voksot a választópolgárok – tette hozzá. Szerinte nem a Mártélyi Kavalkádon fogják meggyőzni arról a helyieket, kire szavazzanak, az egy régi rendezvény, ami járvány miatt az elmúlt években meghiúsult, és igazából arról szól, hogy az emberek jól érezzék magukat, szórakozzanak. Arra a kérdésünkre, hogy zárt mártélyi Facebook-csoportokban ellenségeskednek-e egymással a helyi szekértáborok, azt válaszolta, ő ilyet nem tapasztalt. – Itt egymásra vannak szorulva az emberek. A pandémia más kistelepüléseket is nehéz helyzetbe hozott, és Mártélyon ugyan választás lesz, utána kompromisszumos megoldásokat kell találni, hogy fejlődni tudjon a község.

időközi választáskampányMártélyönkormányzati választás