Mártély mindenben segíti az árvíz sújtotta Altenahrt

Szörnyű ár sújtja Németország egyes részeit, köztük, ahogy arról már korábban is írtunk, Mártély testvértelepülését, Altenahrt. Mártélyon rengeteg ember szeretne segíteni a bajba jutott német kisváros lakóinak, egyelőre leginkább pénzadományokkal, tisztítószerekkel és a későbbiekben helyszíni önkéntes munkával tudnak a legtöbbet nyújtani. A település minden valószínűség szerint vendégül lát német gyerekeket, hogy ezzel is mentesítse a szülőket, de ennek részleteit még később dolgozzák ki. Sikerült elérnünk egy Altenahrtban élő, mártélyi származású nőt, aki azt mondta, az itteniek a 2. világháború óta nem láttak ekkora pusztítást.

Nagy Zsuzsanna az altenahri testvértelepülési kapcsolatok alatt/miatt találta meg párját, és ott is alapított családot. Megrendülve mesélte, hogy nekik is mindenüket elvitte a víz. Pedig csak azt tervezték, hogy felmegy a magasabb ponton lakó anyósáékhoz, januárban született gyermekével, és 2 nap múlva, amikor férje és annak rokonsága kitakarítják, rendbe teszik a házat, visszatérnek.

Ám ez az ár nem csak a garázsba tört be, hanem lényegileg mindenhova, és statikailag több házat lakhatatlanná tett. Ők, mivel még idejében elhagyták a házat, emberi veszteség nélkül megúszták az egészet, de tud olyan családról, akiket elsodort az ár, miután csak a ház tetejére tudtak felmenekülni. Sajnos napról napra növekszik a halottak száma Németországban és Belgiumban és sok ember eltűnt. Ezeket a felvételeket Sajti Imrénétől, Mártély alpolgármesterétől kaptuk:

Dr. Putz Anita polgármester a Vásárhelyi Médiacentrumnak elmondta, hogy amint Mártélyon tudomást szereztek arról, hogy mekkora a baj, egyből jöttek a felajánlások. Pénzbeli támogatásokat már a múlt héten küldtek, hétfő reggel pedig megjöttek az első tisztítószer adományok is.

A mártélyi vezetők elmondták, tartós élelmiszereket nem várnak. Egyrészt mivel a kisbuszok, amelyek kiviszik az embereket és a felajánlásokat, még nem tudnak elindulni, másrészt az élelmiszerellátás Németországban biztosított a károsultak számára.

Élő munkaerőre azonban nagy szükség lenne, és Putz Anita elmondása alapján erre is akadtak már jelentkezők. Ahogy ő és Sajti Imréné is elmondták, a romeltakarítási munkákhoz elsősorban erős férfiembereket várnak, míg ezután a finomabb munkákban lesz szükség a női munkaerőre. Éppen ezért nem csak tisztítószereket, hanem gumicsizmákat, gumikesztyűket is gyűjtenek.

Gondolkodnak Mártélyon azon is, hogy vendégül látnak németországi gyerekeket, hogy ezzel is tehermentesítsék a szülőket a helyreállítási munkálatok alatt. A csereutak egyébként is szokásosak a két település között, de most nagy a baj, hangsúlyozta mindenki. Az utazással kapcsolatos megoldások kidolgozása még folyamatban van.

Addig is annyi bizonyos, hogy például Zsuzsanna is folyamatosan tartja a kapcsolatot a mártélyiakkal, a szakemberek mellett ő is figyeli azt, hogy mikor tudnak elindulni a humán és a dologi segítséggel. A pénzfelajánlásokat is várják a Takarékban Zrt. 57400262-18983766 számú számlájára.

AltenahrárvízMártélyNagy ZsuzsannaPutz AnitaSajti Imréné