Márki-Zay: van amiben az ellenzék jól vizsgázott, de van, amit 2022-re fel kell építeni

A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke is értékelte a tegnapi időközi választást, ahol az ellenzék közös jelöltje, Bíró László 1.722 szavazattal kapott ki a fideszes Koncz Zsófiától.

Márki-Zay Péter közlése szerint sok visszajelzést, véleményt kapott, mindenki mást kifogásol, jogosan vagy igazságtalanul, ezeket szedte pontokba.

Meglátása szerint a vidéki jobboldali szavazók elvesztek volna, rosszabb eredmény született volna, ha egy szocialista jelölt indul, Bíró László pedig helyben beágyazott, ismert és elismert jelölt volt. A jelölt elleni lejáratókampány helyben érezhetően alig érdekelt valakit, a Fidesz ennyi támadási felületet mind a 106 ellenzéki jelölt ellen fog találni a jövőben is.

Márki-Zay felhívja rá a figyelmet: azt nem lehet mondani, hogy az ellenzéki kampány ne tett volna meg mindent. Az ellenzéki mozgósítás jól szervezett volt, ilyen kampány kell 2022-ben mind a 106 körzetben. Elsősorban a Jobbik erőforrásai miatt, másrészt a rengeteg civil és más pártok aktivistái miatt valamelyest sikerült ellensúlyozni a médiatúlsúlyt, a kampánykrumplit, a fizetett aktivistákat, még Karácsony Gergely is lejött szombaton, minden párt képviselői jelen voltak, az ellenzéknek is volt elég aktivistája. Különösen fontos, hogy 2022-ben egyidőben 106 helyen is ugyanezt meg kell szerveznünk – fogalmazott.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke szerint kétségkívül bőségesen voltak bizonyított szavazatszállítások és hangfelvételek igazolják a szavazatvásárlást is – erre sajnos 22-ben is fel kell készülni. Most azonban minden szavazókörben volt felkészült ellenzéki ellenőr, a jegyzőkönyveket helyben lefotózták és az ellenzéki szakemberek összesítették, így a rendszerben már nem lehetett csalni. Az álellenzéki jelöltek indulása most nem volt sorsdöntő, hiszen a Fidesz végül 50% feletti eredményt ért el, de igenis komoly veszély, hogy az elveszett ellenzéki szavazatok számos körzetet és így a teljes választást eldöntheti 2022-ben.

Márki-Zay Péter így foglalta össze a tanulságokat:

Amiben az ellenzék jól szerepelt és alkalmazni kell 2022-ben is:

  • jó fellépésű, helyben beágyazott jelölt,
  • pártok anyagi, tudás- és létszámbeli támogatása,
  • pártok összefogása, amit a támadások sem tudtak megbontani,
  • kellő számú ellenzéki aktivista helyszíni kampánya,
  • kellő számú szavazatszámláló és ellenőrzött összesítés a csalások ellen.

Ami még kellett volna a győzelemhez és 2022-re fel kell építeni:

  • Előválasztás a mozgósításra, jelölt megismertetésére, lejáratókampány kezelésére, álellenzéki és esélytelen, szavazatmegosztó jelöltek kiszűrésére,
  • bal- és jobboldalnak, valamint a cigányságnak is egyaránt elfogadható jelöltek indítása a magasabb részvétel érdekében. A pártok aktívan álljanak be általuk felkarolt, helyben ismert és elfogadott pártonkívüli jelöltek mögé, mint Vásárhelyen, Pécsett vagy Miskolcon,
  • hiteles alternatíva legyen ne csak jelöltekben, de a közös programban is,
  • hatékony kommunikáció: juttassuk el a programunkat és az igazságot a fideszes rágalmak ellenszereként minden faluba! Erre az országos ellenzéki sajtó nem alkalmas, helyi sajtó és szamizdat kiadványok kellenek.
Márki-Zay PéterMindenki Magyarországa Mozgalomországgyűlési választás