Márki-Zay: Történelmi jelentőségű, hogy színesbőrű, női elnökjelölt lehet Amerikában

Joe Biden, az USA jelenlegi demokrata elnöke a hétvégén jelentette be visszalépését az újbóli jelöltségtől. Biden jelenlegi alelnökét, a színesbőrű Kamala Harris jelöltségét támogatja, aki máris bejelentette, hogy elfogadja azt, amennyiben a Demokrata Párt bizalmát is megkapja. A bejelentést Márki-Zay Péter is kommentálta közösségi oldalán.

Donald Trump és Joe Biden június 28-i első, az utóbbi számára katasztrófálisan sikerült elnökjelölti vitája óta a demokrata párton belül is felerősödtek azok a hangok, amelyek Biden visszalépését követelték. Az elnök végül július 21-én este az X-en közzétett posztban jelentette be, nem indul jelöltként az USA-ban novemberben esedékes elnökválasztáson.

Márki-Zay Péter – aki tudvalevő, hogy évekig élt Amerikában, és végigkövette Barack Obama kampányát is – közösségi oldalán helyesli Biden döntését. „A Trump-Biden-vita után neki már esélye sem lett volna” – véli a politikus. Kamala Harris jelenlegi alelnök jelöléséről pedig így ír:

Mindenképpen történelmet írhat: még ha nem is győz, ő lesz az első színesbőrű nő, aki eljut a jelöltségig.

Majd hozzáteszi, különös történelmi jelentősége volna ennek azért, mert Kamala Harris „éppen egy rasszista, nőket aljas módon megalázó kijelentéseiről ismert ellenfél ellen indulhat„.

Amerikai Egyesült Államokdemokrata pártDonald TrumpelnökválasztásJoe BidenKamala HarrisMárki-Zay PéterUSA