Márki-Zay: tört szoftvert használt az előző városvezetés

183 emberrel kevesebben lettünk Hódmezővásárhelyen – ugyanis 410 gyerek született, de 593-man haláloztak el – ezzel a nem túl szívderítő statisztikai adattal kezdte évértékelő sajtótájékoztatóját Márki-Zay Péter polgármester. Ebben nincsenek egyébként benne az országon belüli, és a nemzetközi ki- és bevándorlási számok. Emellett viszont 310-en házasodtak össze a 2019-es évben.

Biztonság van

Idén két új autót kapott a vásárhelyi polgárőrség – illusztrálta a polgármester, hogy szerinte Hódmezővásárhely a legbiztonságosabb megyei jogú város (bár ugyanezt Szeged is mondta magáról), ebből a város és a rendőrség is juttatott egyet-egyet.

Adók terén 3,34 milliárd folyt be,

ami a tervezett összeg 98%-a.

Megtalált plakátok adóztak

Tehát csak két százaléknyi adót nem sikerült beszedni. Mindemellett a városvezető elmondása szerint csökkentek az adók, 30%-kal kevesebb építményadó terheli a vállalkozásokat. Emiatt 200 millióval kevesebb adó folyt be, amivel együtt 5 százalékos a hátralék, viszont sikerült hetvenmilliót beszedni az eltitkolt épületeket, telkeket és reklámhordozókat megtalálva. Jó, hír, hogy szeptember óta az adózás esetén is érvényes a készpénz vagy kártya kérdés, mert immáron az utóbbi is használható erre a kötelezettségre, és az ASP-rendszeren keresztül meg lehet nézni, mennyi az annyi.

– Leállítottuk az önkormányzati tulajdonú lakások eladását – mondta Márki-Zay. Mint kifejtette, már csak az eddig megkötött szerződéseket kell véglegesíteni, de míg 2017-ben 87 lakást adtak el, 2018-ban 23-mat, 2019-ben már csak kilencet.

Fizetik a fideszes adósságot

278 milliót fizetett ki a Belügyminisztérium határozatai alapján a város az előző vezetéstől megörökölt adósságok törlesztésére, és erre jött rá 95 millió kamat, ami ezekhez a visszafizetési kötelességekhez tartozik. Emellett a MKK Magyar Követeléskezelú Zrt. felé a Zsigmondy kötvénnyel kapcsolatban csengettek 300 milliót, amire rátettek egy lapáttal 91 és fél millió Forint kamatot.

186 millió 716 ezer forintot költöttek útépítésekre, ez a szám egy évvel korábban 115, két évvel előtte pedig 100 millió volt. Szúnyogirtásra 2017-tel ellentétben már 2018-ban és 2019-ben az önkormányzat is költött, nem csak a Belügy, hasonló 1,3 milliós összegben.

A tavaly az önkormányzat által tartott több mint 50 rendezvény közül a sok év után megrendezett május elseje tűnt ki, ez ugyanis az önkéntes felajánlások miatt mindössze 63 ezer forintjába került a városnak.

Tört szoftverek

A „múlt rendbetétele” kapcsán a polgármester említette, hogy szoftverlicenceket kellett beszerezniük,

az előző városvezetés ugyanis feltört, nem legális programokat is használt.

Emellett említést tett a kiberbiztonságról, aminek megemelése különösen aktuális, miután több hackertámadás is érte az önkormányzati informatikát.

A fejlesztési tervek között beszélt a Modern Városok Programról, hangsúlyozva, hogy annak jelentős része nem az önkormányzat hatáskörébe tartozik, és a médiacentrum, köztük lapunk elindítását is megelőlegezte.

Hozzászólások (0)
Új hozzászólás