Márki-Zay takarékossági tippeket ad a Fidesznek

Honlapján jelentette meg azt a listát Márki-Zay Péter, amelyek a lehetséges magyarázatokat tartalmazzák, hogy vajon hogyan fordulhat elő az, hogy bár Vásárhely minden kormány által szabott feltételnek megfelelelt, mégsem kapott a többi megyeszékhellyel vagy 10 ezer fő fölötti településsel együtt rezsitámogatást, majd hosszú felsorolást olvashatunk arról, hogy az elődőkhöz képest milyen takarékossági intézkedéseket volt kénytelen bevezetni a városvezetés, hogy ne folyjon ki a pénz a városházáról.

A polgármester TAKARÉKOSSÁGI TERV – SEGÍTSEK A FIDESZNEK? című írásában azt írja:

soha még embertől nem rettegő Lázár János visszahívására napok óta hiába várok, ahogy utóda, Gulyás miniszter úr sem ért rá visszahívni, pedig mindkettőjüknek üzenetet is írtam. Más kultúra… Válasz híján csak a kormánysajtóban megjelent lehetőségekre hagyatkozhatunk: egyedüli megyei jogú városként miért nem kapott rezsitámogatást Hódmezővásárhely?

  1. Láng kormánybiztos úr elmondta, hogy minden település kapott, aki kért. Vagy legalább mindenki kapott, aki elfogadta a meghívást a tárgyalásra. Nos, Hódmezővásárhely kért, tervet készített, tárgyalt, és tegnap az idei szerződésünk szerinti friss adatokat is megküldte a kormánynak, mégsem kapott. Kazincbarcika és mások is hasonlóan jártak.
  2. Kedden az ATV-n Szöllősi Györgyi az Egyenes Beszéd műsorvezetője makacsul ismételgette, hogy nyilván azért nem kaptunk, mert tavaly nem voltunk csődben. A kormány szerint ez soha nem volt szempont, a támogatott városok között pedig rengeteg olyan van, akik a még mindig Lázár adósságait nyögő Hódmezővásárhellyel szemben sokmilliárdos betétszámlákon ülnek, és támogatás nélkül is átvészelték volna az évet.
  3. A kormány hivatalosan csak a felmerülő többletköltségekre (jelentésünket mi is leadtuk, 3 milliárdos pluszköltségekkel) és az adóerő-képességre hivatkozott – de ezt semmilyen számítással, képlettel nem tudta (és nem is tudná) alátámasztani: Hódmezővásárhely megyei jogú városként egyedüliként maradt ki, és amely a 25 megyei jogú város között a harmadik legszegényebb.
  4. Lázár János már hónapok óta azzal fenyegette hálátlan szülővárosát, hogy nem kapunk majd kormányzati támogatást. Ezt azzal indokolta, hogy szerinte csak takarékos, felelősen gazdálkodó önkormányzatoknak segítenek. Amellett, hogy Lázár miniszter úr, aki a város országgyűlési képviselője is egyben, nyilatkozataival sajnos bebizonyította, hogy éppen ő lobbizott ellenünk, amivel saját szülővárosát bünteti. Az energiatakarékossági és zöld fejlesztések mellett intézménybezárásokkal, összevonásokkal, és az országban egyedüliként még létszámcsökkentéssel is megszorítottuk a város költségvetését. Egyetlen másik városnál sem volt hasonló kifogás, ami leleplezi, hogy CSAKIS POLITIKAI DISZKRIMINÁCIÓ lehet a háttérben, amely ijesztő az egész ország jövőjére nézve.
A batidai kastély Forrás: Magyar Narancs drónvideó

takarékos, közismerten aszkéta életmódot folytató Lázár Jánosnak (kastély, vadászat, luxusautók, luxushotelek, szőlőbirtokok és divatcsarnokok megvetése, valamint a nincstelenek iránti lehajló szeretet) és pártjának jogos követelése, hogy csak olyanok férhessenek hozzá a közpénzekhez, akik azzal ésszerűen és takarékosan bánnak. Ezért a helikopteres utazgatók, luxusjachton folytatott kábítószeres orgiák pőre hősei, a fűtött gyepű üres stadionok gazdái, focimeccsekre magánrepülővel repkedő pocakos tábornokok, saját fizetésüket válság idején is milliókkal emelő főméltóságok figyelmébe ajánlom, hogy az elmúlt öt évben milyen takarékossági intézkedésekkel tudtuk Lázár János és fideszes polgármester-elődeim örökségét tovább fejleszteni:

  1. Évi 100 millió forintot spóroltunk azon, hogy a Lázár János óta ivóvízzel feltöltött strandmedencéket a saját kútjaink tisztított vizével töltjük fel.
  2. A Lázár úr polgármestersége alatt még évi 120 milliós, esetenként egyetlen számlán is 48 milliós reprezentációs költségeket évi 2-3 millióra faragtuk le.
  3. A Lázár úr rokonsága által telepített városi kamerarendszert ugyanazon kivitelezővel is 80%-kal olcsóbban bővítettük és 30%-kal olcsóbban üzemeltettük – ugyanazzal a vállalkozóval!
  4. 2019-től immár Lázár úr irodája és a Rapcsák-család sem jogosult a Rapcsák András által vezetett városi internet-szolgáltató ingyenes igénybevételére. Ahogy a Fidesz iroda szerződését is módosítottuk, a rezsijüket immár nekik kell kifizetni.
  5. A Lázár-kastély engedély nélkül körbekerített, önkormányzati tulajdonú bekötőútját immár nem ingyen, hanem törvényes használati díjért használhatja Lázár úr (20 millió forintot fizetve eddig a városnak, amit hálásan köszönök)
  6. A takarékosság jegyében most nem 50, hanem évi 5 millióért gondozza városunk földútjait ugyanaz a vállalkozó (stróman kiiktatva), ahogy a mártélyi tanösvény felújítását is ugyanaz a kivitelező végzi, mint 14 évvel korábban, ezúttal szintén kiiktatva Lázár János kedvenc stómanjait.
  7. Olyan energiafaló látványberuházások helyett, mint a strand bemelegítő-medencéje (2 év alatt szétkorrodálódó tartóoszlopokkal) vagy az Emlékpont (többmilliós havi fűtésszámla, oldaláról járókelőkre hulló harminckilós fémlemezekkel) – mi a Teleki utcai bölcsődét (90%-ban maga termeli a teljes energiafogyasztását), az Idősek Otthonát (77%-os rezsicsökkentés napenergiával és szigeteléssel), és 118 szociális bérlakást újítottunk fel (feleannyi fa eltüzelésével is kényelmesen melegek a legszegényebb vásárhelyiek otthonai).
  8. 2018 óta kiszerveztük a szemétszállítást (évi 70 millió megtakarítás), a közétkeztetést (évi 50 millió megtakarítás és 180 milliós konyhafelújítás), újrapályáztattuk a telefonszolgáltatást és IP-telefonokra álltunk át (évi 10-20 milliós megtakarítás), újrapályáztattuk a banki szolgáltatásokat és hiteleket (évi 20-100 milliós megtakarítás), kiváltottuk a Lázár Jánostól örökölt devizahitelünket (közel 100 milliós megtakarítás), és 6 milliárdnyi megörökölt adósságot fizettünk ki a kórháznak, szolgáltatóknak, a Belügyminisztériumnak és pénzintézeteknek. Még az őrzés-védésen is milliókat spórolunk évek óta (igaz, nem fizetünk üres kukák és útszóró-só 24 órás őrzéséért a korábbi vezetés kedvenc cégeinek…
  9. Leállítottuk a terrakotta baglyok vásárlását (kastélytulajdonos haveroktól milliókért), a városi bérlakások eladását (városi vezetőknek, sokmilliós kedvezményekkel), és pártaktivisták foglalkoztatását is (akik csak a fizetésüket vették fel, de hónapokig meg sem jelentek a munkahelyükön). Bezártuk a városüzemeltető cég telephelyén működő pálinkafőzdét, vadhús-hűtést, a főnök ismerőseinek autómosási szolgáltatását, magáncélú fuvaroztatását, és Lázár János ajándék borosládáinak közpénzen történő gyártását és kiszállítását.
  10. Adócsoportunk azoktól is beszedi a város bevételeit (igen, idén januártól a 10% alatti földbérbeadás utáni adót is, amit az utolsó fillérig a szegényeknek adunk tovább, eddig országosan példátlan kezdeményezésre), akik eddig valamilyen rejtélyes okból nem fizettek, vagy esetleg nem a városnak fizettek… A korrupció visszaszorításával (így lettünk a Korrupciókutató Intézet szerint 90%-os kockázat helyett 10% alatti kockázattal, a legszigorúbb beszerzési szabályzattal és minden egyes beszerzés tisztaságát ellenőrző Beszerzési Tanáccsal az ország legkorruptabb városából az ország egyik legtisztességesebb városa) rengeteg pénzt takarítottunk meg Vásárhely közösségének, az adófizetőknek. Nekik megtakarítottunk még évi 500 milliónyi építményadót is a Lázár-érához képest, minden évben!

Ha ezek után akad bárki, aki elhiszi Lázár úrnak, hogy Hódmezővásárhely a megyében egyedüliként azért nem kapott pénzt, mert nem elég takarékos, az azt is el fogja neki hinni, hogy Szeged pangó város, Bécs élhetetlen, a foci pedig egy pilótajáték…

Lázár JánosMárki-Zay Péterrezsitámogatás