Márki-Zay sajtóperek: nem jöttek el az alperesek

Nem hirdettek ítéletet Márki-Zay Péternek a Promenád valamint a Vásárhely24 ellen indított perében sem a Szegedi Törvényszéken. Az alperesek nem jelentek meg, sőt, a bíróság elmondása szerint nem reagáltak a megkeresésre, nem tudták megállapítani, hogy az idézés szabályszerű volt-e.

A Lázár János elleni rágalmazási per mellett is sűrű napja volt Szegeden Hódmezővásárhely polgármesterének. Márki-Zay Péter azért indított sajtóhelyreigazítási pert a két hírportál ellen, mert egy, a felületükön 2021. március 19-én megjelent nyílt levélben Szenti Csilla a következőket írta Márki-Zaynak címzett nyílt levelében:

… az emlékezetébe idézném azt a jelenetet, amikor a korábban megjelent Vásárhelyi Valóság című lap szerkesztőségi ülése után éppen maga volt az, aki megfenyegette apámat azzal, hogy amennyiben nem mond le a szerkesztőbizottsági tagságáról, nekem valami bajom eshet. Emlékszik erre, ugye?”

A polgármester ezt a kifejezést sérelmezte, és kérte, hogy ezzel kapcsolatos helyreigazító közleményt hozzanak le egy hétfői napon saját oldaluk címlapján. A tárgyalásokon elmondta, hogy neki szándéka, de még lehetősége sem lett volna arra, hogy ártson Szenti Csillának. Szenti Tiborral pedig mind neki, mind a polgármester apósának régóta jó, családias a viszonya. Ezért sem hangozhatott el a fenti kijelentés. A polgármester hozzátette, bár ez jogilag levéltitoknak minősül, de ha kell, állítását Szenti Tiborral lezajlott személyes levelezésével is tudná bizonyítani, ha szükséges lenne.

Jogilag, bár nem volt egyesítve a két per, de a forgatókönyv, az alperesek hiánya ugyanaz volt mindkét tárgyalást megtartották az alperesek hiányában is, ám ítéletet nem hoztak, a tárgyalásokat júniusra halasztották.

A bírónő felhívta a felek figyelmét arra, hogy a bizonyítás az alperest terheli állításának valóságtartalma kapcsán.

jogMárki-Zay PéterPromenádsajtóhelyreigazítási persajtóperVásárhely24