Márki-Zay: politikai hadjárat része az ÁSZ-büntetés

Tegnap megírtuk, több százmillió forintra büntetné az Állami Számvevőszék az ellenzéki pártokat, mert előzetes jelentésük szerint a 2022-es országgyűlési választásokon tiltott kampányfinanszírozást vettek igénybe. A mostani jelentés megállapítja, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom szervezésében érkezett támogatás eddig átvizsgált része – 260 millió forint – teljes egészében illegális. Az összeget megduplázva fizettetnék meg az ellenzéki pártokkal, hat egyenlő részre szétosztva közöttük. Márki-Zay Péter a VTV Időben című műsorában reagált a belengetett büntetésre.

Továbbra is fenntartjuk, hogy nem pártkampány, hanem kultúraváltoztató kampány volt a tavalyi – mondta el Márki-Zay Péter csütörtökön a VTV-ben. – Az Állami Számvevőszék ugyan továbbra sem talált egy fillért sem, amely az MMM kampányától a pártokhoz került volna, de szerintük a mi kampányunk – közvetett, indirekt módon – mégiscsak a pártok kampányát szolgálta. Akkor mennyivel inkább igaz ez a kormánymédia több százmilliárdos kiadásaira, a CÖF békemenetes kampányára, ahol fideszes táblák és lufik alatt vonultak a fideszes tömegek, vagy a Megafon kisumákolt, állami pénzzel támogatott kampányára? – tette fel a kérdést Márki-Zay Péter.

– véli a polgármester, aki szerint az Állami Számvevőszék ezek szerint biztos nem a tiltott pártfinanszírozás miatt aggódik.

Elmondta, még a mostani új, fideszes szuverenitási törvény sem tiltja, hogy külföldi magyarok támogassanak hazai politikai szervezeteket, illetve civil mozgalmakat.

– fogalmazott Márki-Zay Péter.

Szerinte a kilátásba helyezett büntetés célja az, hogy egymásnak ugrasszák az ellenzéki pártokat, és megpróbálják az ellenzéki kampányt ellehetetleníteni az uniós és önkormányzati választások előtt.

A most kilátásba helyezett büntetés az ellenzék mind a hat pártjára egyenként 43 millió forintos terhet róna (amelyhez még ugyanennyi állami támogatás megvonása jön hozzá), de a NAV további 1,4 milliárd forint ügyében vizsgálódik, ahol még nagyobb büntetések várhatók, pénzügyileg ellehetetlenítve a pártokat. Márki-Zay Pétert, bár kifejezetten kérte, mégsem hallgatta meg az ügyben az ÁSZ.

– szögezte le a polgármester. A számvevőszék jelentésében egyébként a – kb. egymillió forintos költséggel járó – kék szalag szerepét is úgy ítélte meg, hogy az a pártok kampányát szolgálta. Márki-Zay szerint viszont ennek a szimbólumnak semmilyen pártkötődése sincs.

– mutatott rá Márki-Zay Péter.

Állami SzámvevőszékÁSZbüntetésIdőbenMárki-Zay PéterMindenki Magyarországa MozgalomMMMpártok