Márki-Zay Péter Zgierzben: van mit tanulnunk a lengyelektől

Lengyelországi látogatása során hétfőn Zgierzben, Hódmezővásárhely testvérvárosában járt Márki-Zay Péter, ahol a kulturális és gazdasági együttműködési lehetőségek mellett egy európai uniós pályázatban való közös részvételről is egyeztettek, illetve megtekintették a helyi fejlesztéseket.

Márki-Zay Péter a hét elején Zgierz testvérvárosunkban járt, ahol Bohdan Baczak alpolgármesterrel és kollégáival tárgyalt a két város kulturális és gazdasági kapcsolatainak további kiépítéséről, illetve egy uniós pályázatban való közös részvételről. – Zgierzzel nagyon jó, baráti kapcsolatban vagyunk, szinte évente jön tőlük vagy megy tőlünk delegáció, nagyon örülök annak, hogy most először én is el tudok jönni. A polgármester úr édesapjának halála miatt vele most nem tudtam találkozni, de helyettese és csapata nagyon kedvesen fogadtak – mondta el a polgármester.

Hozzátette: továbbra is szeretnék ápolni a kétoldalú kapcsolatokat, most pedig egy európai uniós úgynevezett CERV-pályázaton is szeretnének közösen részt venni. Ebben négy ország négy városának kell összeállni egy közös pályázathoz, ebbe szeretné Vásárhely Zgierz-t bevonni. A pályázatról annyit árult még el, hogy az az önkormányzatiságról, az önállóságról, a környezetvédelemről fog szólni.

Bohdan Baczak alpolgármester a tárgyalások után elmondta, nagyon sok a hasonlóság a két város között, ami miatt kulturális és egyéb területeken is szó lehet együttműködésről. Egyúttal átadta a polgármesterük üdvözletét a vásárhelyieknek, akik mindig szeretettel látott vendégek lengyel testvérvárosunkban.

A látogatás során Márki-Zay Péter polgármester és Gurzó Ákos brand-, marketing- és kommunikációs vezető megnézték Zgierz város sportcsarnokát is, ahol egy fedett jéghoki-pálya épült fel, mintegy 3 milliárd forintból.

Abból az adósságból, amit a Fidesz ránk hagyott a városban, már két ilyen csarnokot tudtunk volna építeni – jelentette ki a polgármester.

Ezután meglátogattak egy régi ipari, malomépületből átalakított kulturális központot, ahol tánctermet, mozit, kiállítótermet és kávézót is létrehoztak lengyel barátaink, összesen nagyjából egymilliárd forintból. – Mindig érdekes polgármesterként ezeket a projekteket megnézni, mit, miből, mennyiért lehet létrehozni. Tanulunk egymástól, próbálunk jó példát meríteni, és közben a testvérvárosi kapcsolatot ápolni – számolt be Márki-Zay Péter a látogatásról.

Végül hozzátette, a lengyelek az utóbbi években sokkal dinamikusabban fejlődtek, mint Magyarország, soha nem volt olyan mértékű korrupció, mint nálunk, összehasonlíthatatlanul jobb az egészségügyük, az oktatásuk vagy a közlekedésük – van tehát mit tanulnunk tőlük.

A látogatásról a Vásárhelyi Televízió is beszámolt:

Bohdan BaczakCERVHódmezővásárhelyLengyelországtestvérvárosuniós pályázatZgierz