Márki-Zay Péter vitára szeretne kiállni Orbán Viktorral

Közös sajtótájékoztatót tartott ma az ellenzék, Egységben Magyarországért néven, melynek központi témája az aláírásgyűjtések voltak. Elmondták, eddig közel 100 ezer szignó gyűlt össze, bár konkrét szám nem hangzott el. Kérdés, mikorra lesz meg a szükséges 200 ezer aláírás, és ezért mikorra írhatják ki jogilag, ha kiírhatják, az ellenzékiek által kezdeményezett népszavazást. A Nyugati térnél a sajtótájékoztatón elhangzott az is, Márki-Zay Péter bármikor válaszol az M1 kérdéseire is, egy Orbán Viktorral tartandó miniszterelnök-jelölti vitában.

Jakab Péter kivételével, aki egy előre leegyeztetett vidéki eseményen vett részt, valamennyi ellenzéki vezető (a DK-t nem Gyurcsány Ferenc, hanem Dobrev Klára képviselte) és Márki-Zay Péter is jelen volt a Nyugati térnél megrendezett, “Aláírásgyűjtés – népszavazás – kormányváltás”című sajtótájékoztatón, ami az aláírás gyűjtésének jelenlegi állapotáról szólt.

A résztvevők elmondták, a népszavazási kérdések a lakhatási és szociális válságról szólnak, arról, hogy a magyar diákoknak legyen megfelelő lakhatása Budapesten, és hogy az álláskeresési járadék legyen 9 hónapos.

Elmondták, eddig közel 100 ezer aláírás gyűlt össze, amit ők kiválónak neveztek, bár korábban azt tervezték, hogy január legelejére már meglesz a 200 ezer szignó is. A számokat nem részletezték, sőt azt sem tudták megmondani, ki mennyi aláírást gyűjtött, mert Kunhalmi Ágnes elmondta, a fővárosban egymásnak is gyűjtik azokat, éppen ezért nincs ilyen típusú bontás.

Újságírói kérdésre Karácsony Gergely azt felelte, minden jogszabályi feltétel adott arra, hogy időben leadják a 200 ezer aláírást és a választással egy időben ott legyenek a kérdések egy szavazólapon. Szerint ha ez nem így lesz, akkor az annak tudható be, hogy a Fidesz nem akarja ezeket a kérdéseket látni.

Az M1 riporterének egy, kevésbé a témába vágó kérdésére és felvetésére Márki-Zay Péter azt mondta, Orbán Viktor álljon ki egy nyílt vitára az M1-en, ott minden kérdésre az ellenzéki miniszterelnök-jelölt is szívesen válaszol.

Egységben MagyarországértellenzékMárki-Zay Péter