Márki-Zay Péter: Vásárhely a művészetek városa

Vasárnap délután adták át Hódmezővásárhelyen a Vásárhelyi Művészeti Díjat, amelyet 2024-ben Lányi Lala Lajos és a Berei Erzsébet vezette Napraforgó Népdalkör kapta.

A közgyűlés 2020-ban úgy döntött, hogy a Bessenyei-díj hagyományait követve, annak eljárási szabályait alkalmazva Vásárhelyi Művészeti Díjat adományozhat olyan személyeknek, közösségeknek, akik a magyar kultúra fejlesztésében és terjesztésében, a magyar nyelv ápolásában, a magyar nemzet és nyelv fennmaradásáért folytatott munkában, harcban kimagasló teljesítményt nyújtanak/nyújtottak, és ily módon Bessenyei Ferenc szellemiségében tevékenykednek, az ő munkáját folytatják.

A díj az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers- és prózamondás kategóriákban kiemelkedő teljesítményt nyújtó magánszemély, csoport részére adományozható. Arról, hogy ki kaphatja meg a díjat, szintén a közgyűlés dönt.

Márki-Zay Péter polgármester az ünnepélyes átadón elmondta, hogy Vásárhely a kultúra városa, ezt hagyományosan a képzőművészetekre érti mindenki, hiszen idén lesz a 70. Őszi Tárlat, de a képzőművészetek mellett Vásárhely fontos terepe az előadóművészeteknek is.

A polgármester szerint a vásárhelyiség megjelenése is kiemelten fontos a művészeti élet szervezésében. Éppen ezért idén két vásárhelyi kapta a Vásárhelyi Művészeti Díjat.

Márki-Zay felidézte, hogy a város többek között a kulturális civil szervezeteket is jelentős összegekkel támogatja egy átlátható, pályázatos rendszerben. Kiemelte a tavalyi Kultúr-tér rendezvénysorozatot is, amely tavasztól őszig minden hétvégén ingyenes kulturális programot biztosított a vásárhelyieknek.

A város idei célja a város közművelődési intézményeinek a fejlesztése, megújítása, erre több száz millió forintot fordítanak majd, 100 millió forinttal többet mint tavaly.

Az idei évben a díjat egyéni hivatásos és csoportos amatőr kategóriákban osztották ki, így Lányi Lala Lajos és a Napraforgó Népdalkör képviseletében Berei Erzsébet vehette át a díjakat.

Lányi Lala Lajos énekes, zeneszerző, szövegíró, vállalkozó, zenész-pedagógus családban nőtt fel Hódmezővásárhelyen, általános-és középiskoláit is itt végezte. Kisiskolás korában több Kodály bicinium és Kazinczy-versenyt nyert, a 80-as évek elektronikus zenei forradalma egy könnyedebb, önálló zenei produkció létrehozására inspirálta. Legismertebb zenekara az 1995 óta aktív és sikeres KOZMIX. 9 arany stúdióalbum, évi több száz koncert, számos szakmai és közönségdíj jelzi töretlen sikerüket.

Filantróp attitűdje és szülővárosának szeretete hozta haza a 2022-es év végi adventi jótékonysági koncertre is, ahol az Oldalkosár utcai óvoda számára gyűjtöttek adományt. Az eseménynek a Szentháromság Római Katolikus Templom adott helyet, ahol évtizedek után és édesapja nyomdokán először állhatott könnyed szvinges, de mégis komolyabb hangvételű zenei repertoárral a hódmezővásárhelyi közönség színe elé.

Életének eszmeiségét áthatja az alábbi latin szentencia: “Honeste vivere” – Méltósággal élni, “neminem laedere” – senkit nem bántani, “suum cuique tribuere” – mindenkinek megadni, ami őt illeti!

A Napraforgó Népdalkörrel többször találkozhattunk Hódmezővásárhelyen, hiszen számos rendezvényen fellépnek. Berei Erzsébet vezetésével lelkes és színvonalas tevékenységükkel hozzájárulnak a kulturális szellemi örökség védelméhez. Aktív résztvevői a városi rendezvényeknek, valamint a Vásárhelyen működő szervezetek rendezvényein is gyakran fellépnek. Elismeréseik között rengeteg Arany, Ezüst, Kiváló, Kiemelt Arany minősítés szerepel.

A Hódmezővásárhelyi Napraforgó Népdalkört 2004-ben alapította Asztalos Sándor, aki az akkor működő Mezőgazdasági Nyugdíjas Egyesület elnöke volt. Egész életét meghatározta a népdalok, nóták iránti szeretete és a citerázás magas színvonalú művelése. A népdalkört 2010-ben bekövetkezett haláláig nagy hozzáértéssel és szeretettel vezette. Rövid ideig szakmai vezető nélkül maradt a népdalkör, melynek irányítását, Czékmánné Fejes Katalin tanárnő vette át. 2013-tól Berei Erzsébet folytatta elődei munkáját.

Precizitása, a népdalok iránti sokoldalú ismerete nagyban hozzájárult az elért szakmai sikerekhez. A népdalok összeállításánál fontos szempontnak tartotta a helyi hagyományok ápolását és őrzését, de szívesen válogat más tájegységek dalaiból és a határon túlról is.

A népdalkör tagjai hiszik és vallják, hogy az ének és a zene minden formája gazdagít, boldogít. Hagyományőrző tevékenységük a szó szoros értelmében követi a bartóki tiszta forrást.

Kodály szavaival vallják: „Az ének hűség otthonunkhoz, hűség múltunkhoz, édesapánkhoz, édesanyánkhoz, történelmünkhöz. Hűség az anyanyelvhez, hűség önmagunkhoz.”

A díjátadón az előző évek dijazottjai léptek fel, de meglepetésben sem volt hiány.

Lányi Lala Lajost az Oldalkosár utcai ovisok köszöntötték egy kisfilmmel, cserébe Lala is meglepte a gála nézőit, egyedülálló produkciót mutatott be: Baby Gabival énekelt duettet. A gálán többek között felléptek még Sajgál Erika és Kovács István, a Domonkos Nővérek Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolájának kamarakórusa, a Kankalin Néptáncegyüttes, a Fandante Kamarakórus, Kónya Krisztina és Szélpál Szilveszter, az Árendás Néptáncegyüttes és St. Martin.

Berei ErzsébetgálaHódmezővásárhelyLányi Lajos LalaMárki-Zay PéterNapraforgó népdalkörVásárhelyi Művészeti Díj